2017. november 16., csütörtök

Reformáció 500.1
.

Kortárs irodalmi pályázat az 500 éves reformáció alkalmából. Reformáció 500.1” néven kortárs irodalmi pályázatot hirdet a Reformáció Emlékbizottság. A pályázók a reformáció üzeneteihez, értékeihez és szellemi örökségének továbbéléséhez köthető saját irodalmi műveikkel szállhatnak versenybe az értékes díjakért.


A reformáció 500. évfordulójának alkalmából a Reformáció Emlékbizottság a különböző kulturális, tudományos, oktatási és zenei programok mellett ezúttal kortárs irodalmi pályázatot hirdet. A reformáció megközelítése ezúttal nem vizuális vagy kreatív munkákon keresztül, hanem a szépirodalom eszközeivel történik.
“Október 31-ével nem ér véget a reformáció emlékéve, így mindenképpen szerettünk volna a téli időszakban is meghirdetni egy kreatív pályázatot, nem csak a diákok számára” – árulja el Dr. Hafenscher Károly, az Emlékbizottság miniszteri biztosa. Nem egy klasszikus értelemben vett irodalmi pályázatról van szó. Ahogyan a hivatalos kiírásban is olvasható, a reformáció jelenkori és utópisztikus megközelítésével egy izgalmas témát járhatnak körbe a jelentkezők, hiszen a könyvnyomtatás és a kulturális eszközök széles palettájához való egyenlő hozzáférés alapozta meg azt, amit ma médiarendszernek hívunk. Vagy képzeljük el, hogy milyen lenne a mai világ például az egységes nemzeti nyelv kialakulása nélkül?

A pályázatra korosztálytól és iskolai végzettségtől függetlenül bárki nevezhet. Kategóriánként az első helyezettek 100-100 ezer Ft pénznyereményben részesülnek, a második helyezést elértek pedig 50-50 ezer forintot nyernek lírai vagy prózai alkotásaikkal.

A pályázók az alábbi kategóriákban nevezhetnek:

Téma:
  • “Reformáció nélkül az élet” - utópia írása
  (Milyen lenne a mai világ a reformáció vívmányai nélkül? )

Kategória:
  • Kisepikai alkotás az alábbi választható műfajok egyikében
  novella
  esszé
  • Lírai alkotás bármilyen műfajban

A beérkezett pályamunkákat 4 tagú szakmai zsűri értékeli:
  • Szabó András, irodalomtörténész, egyetemi professzor,
  a Magyar Tudományos Akadémia doktora
  • Mészáros Márton, kritikus, irodalomtörténész
  • Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa
  • Horváth Gergely, rádiós műsorvezető, író

Az elbírálásnál a zsűri olyan szempontok szerint értékeli a pályaműveket, mint a műfaji követelmények betartása, a reformáció értékeinek megjelenítése, tartalom- és gondolatgazdagság, illetve kreativitás és újszerűség.
A pályamunkákat elektronikus formában kell elküldeni 2017. 12. 20-ig a palyazat@reformacio2017.hu e-mail címre, az eredményeket a Reformáció 500 Facebook oldalán és weboldalán tesszük közzé.

A részletes pályázati kiírás az alábbi linken olvasható.

http://reformacio2017.hu/irodalmi-palyazat
 

Nincsenek megjegyzések: