.
2017. november 20. és 26. között immár másodszorra kerül megrendezésre az Olasz Gasztronómiai Világhét, amelyben a teljes olasz külképviseleti-konzulátusi hálózat, valamint az Olasz Kultúrintézetek, több mint 1.000 program szervezésével vesznek részt.
Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Külkereskedelmi Intézettel, az Olasz Turisztikai Ügynökséggel (ENIT), a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarával, az Olasz Gasztronómiai Akadémiával közösen dolgozott ki egy sor, a minőségi olasz konyhát és az olasz vidék bemutatását előtérbe helyező programot. Szeretnék megköszönni ezen kívül az UniVerde Alapítvány és a Consorzio Tutela del Vino Conegliano Valdobbiadene Prosecco támogatását.
A részleteket tekintve a Második Olasz Gasztronómiai Világhéten a következők kerülnek középpontba:
- A „minőségi konyha és bor” elválaszthatatlan párosítása, a kezdeményezéshez csatlakozott
étteremek degusztációs vacsorái keretében.
- Olaszország történelmi kisvárosainak bemutatása. Ezek a kistelepülések a
felbecsülhetetlen művészeti és építészeti örökség és az egyre ritkább kulturális és
gasztronómiai hagyomány egymásra találásában megtestesülő olasz kultúra jelképei.
- A borgasztronómiai hagyomány Facebook-kampányon és kiváló olasz termékek
sorsolásával megvalósuló bemutatása/promóciója.
- Az összehasonlíthatatlan és kiemelkedő értékű minőségi olasz ételekről szóló
kerekasztalbeszélgetés, az egyöntetűen egészségesnek és táplálónak tartott, a sejtöregedés,
valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen hatékony, az Unesco szellemi világörökség
részét képező mediterrán diétán alapuló olasz táplálkozáskultúra bemutatása;
- A „Nápolyi pizza mesterség”, valamint a „Valdobbiadenei Prosecco dombok” UNESCO
szellemi világörökségre való jelölésének támogatása a magyar vendéglátó-ipari egységek
bevonásával történő tájékoztatással;
- Fabio Cristiano, harmadik generációs pizzakészítő mester, a „Scuola di pizzaiolo”
(Pizzakészítő iskola) alapítójának budapesti programokon való részvétele.
A további programok között film- és dokumentumfilm vetítések, az “Egy kattintásnyi étel” című fotókiállítás található. Ezen túl, premierként vetítésre kerül a 2017-es Velencei Filmfesztiválon bemutatott, a “Míg a prosecco tart, a remény is él” című film is, amelyet a híres bor kóstolója követ.
A teljes program a “Második Olasz Gasztronómiai Világhét” című brosúrában megtalálható, valamint a program szervezésében közreműködő olasz állami és magán intézmények honlapjain elérhető.
- november 20-26.
- Olasz Gasztronómiai Világhét
http://www.ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/it
http://www.ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/resource/doc/2017/11/prg_-_ii.sett.cuc.it.mondo.pdf
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése