2017. november 11., szombat

Elveszett örökség – Könyv és kiállítás a Kieselbach Galériában




Molnos Péter, a Kieselbach Galéria „sztár” művészettörténésze 17 éve szakadatlanul kutatja a Monarchia utolsó két évtizedének műgyűjtői aranykorát a most megjelent súlyos, 650 reprodukciót felvonultató kötetében, az Elveszett
örökségben. A 20. századi Magyarország sorsfordító eseményeit is megjelenítő további, tervezett kötetek: Háborúk között – Polgári gyűjtemények Trianontól a vészkorszakig; Kizökkent időben – Műgyűjtés a szocializmus évtizedeiben, valamint Új utakon – Magyar gyűjtők az ezredfordulón címmel, a Kieselbach Galéria kiadásában.

Kieselbach Tamás – galériatulajdonos és művészettörténész – lelke éppúgy sír az elveszett magyar gyűjtemények sorsán, mint mindannyian a világégések következtében tönkrement hazánk veszteségei miatt. Erről beszélt a kiállítás megnyitóján az újságíróknak, továbbá ismertette saját családjának és saját műgyűjtésének történetét is. Szomorú, hogy szinte semmi nem maradt idehaza a legnagyobb gyűjtők, gyakran szintén művészek hagyatékából. Gróf Andrássy Gyula, báró Kohner Adolf, Nemes Marcell, báró Herczog Mór Lipót vagy báró Hatvany Ferenc elképesztő, világra szóló gazdagságot teremtettek az otthonukban. A magyar remekművek mellett Rembrandt, El Greco, Monet, Cézanne, Renoir, Courbet, Corot, Ingres, Gaugin és Van Gogh kiemelkedő munkáit gyűjtötték. Mindegyikük kifinomult ízlést és gazdagságot tudhatott magáénak. A hatalmas gyűjtemények áldozatává váltak az első világháborúnak, aztán Trianonnak, a gazdasági világválságnak, a vészkorszaknak, a második világháborúnak, a szovjet rablássorozatnak, majd az erőszakos államosításnak és a műkereskedelem tiltásának. Az elveszett örökség felkutatása a ma történelmi feladata. Nem is megy állami támogatás nélkül, erre most Lázár János miniszter támogatásával került sor. A könyv eladásából származó bevételt a Bátor Tábor beteg gyermekeinek ellátására fordítják. A figyelemfelkeltő borítón Renoir: A Moulin Rouge bárja című, egykor magyar tulajdonban lévő festménye látható.

  
Molnos Pétert a száz évvel ezelőtti gyűjtemények feldolgozásában Zafír Dezső gyűjtő és 37 ezer fénykép segítette. Igyekszik a feladatot, illetve ezt a tartozást a lehető leghamarabb elvégezni, amíg még ma élő emlékezők vannak. Az elveszett örökség jelentős műtárgyai jelenleg Nyugat-Európa és Amerika múzeumaiba kerültek vagy elpusztultak a II. világháború bombázásaiban. Több mű fekszik „kirobbanthatatlanul” orosz raktárak mélyén. Ezek a kollekciók ma már csak egy könyv lapjain tárhatóak a közönség elé. A jelen kiállításon pedig Hatvany Ferenc remekül megvilágított, franciás stílusú aktfestményeiben és fényképeken néhány gazdag enteriőrben gyönyörködhetünk. A hatvani kastélyba egykor ellátogatott Thomas Mann és Amrita Sher-Gil. Megcsodálhatta El Greco, Tintoretto, Degas, Renoir vagy Manet remekműveit.
Kieselbach Tamás saját példáján reméli, hogy a magyar műgyűjtésnek nemcsak múltja volt, hanem jövője is lesz.
Nézzük meg a 2017. november 26-ig tartó kiállítást! Ha tehetjük, vásároljuk meg az albumot is.

Dobi Ildikó - EuroAstra

 

Nincsenek megjegyzések: