2017. november 29., szerda

Advent Alsó-Ausztriában: amikor egy álomvilág életre kel




.

Kellemes kikapcsolódás, meghitt hangulatban nézelődés, kóstolgatás vanília és forralt bor illat-felhőben: Alsó-Ausztriában idén is csaknem háromszáz adventi és karácsonyi vásáron lehet a szeretet ünnepére hangolódni.


Mindegyik vásárnak, rendezvénynek megvan a maga mágiája, varázsa, más ugyanis az adventi időszak a hegyvidéken, a pincesoron, kolostorkertben, a kastélyparkban és a kovácsműhelyek környékén. A vásárok autóval, tömegközlekedéssel kényelmesen megközelíthetők, a legérdekesebb helyszíneket, ajánlatokat gyűjtöttük össze kicsiknek és nagyoknak.

Johannesbachklamm szurdok - Würflach település – a Hohe Wand közelében
  1. December 7. – december 10.
Hangulatos ünnepi fények, kézműves termékektől roskadozó standok, gőzölgő italok és hagyományos ételek – ilyen az advent a Johannesbachklamm szurdokban. A fő attrakció: „Ausztria legnagyobb karácsonyfája” óriás gyertyákkal, gömbökkel, szaloncukrokkal díszítve.
http://www.wuerflach.at

Advent Európa leghosszabb pincesorán: Hadres
  1. December 9-10., 16-17.
A festői pincesori eseményen szinte csak kézműves termékek - ételek, italok és faragások - kaphatóak. Zenei és gyerekprogramok, felolvasások színesítik az kínálatot a gőzölgő meleg italok mellett. Weinviertelben más pincesorokon is rendeznek adventi vásárt, mindenki talál érdeklődési körének megfelelőt.
https://www.also-ausztria.info/advent-a-weinvierteli-pincesoron

Advent várakban, kastélyokban
Karácsonyi falu a Schloss Hof – kastélyban
2017.November 18 - 19., 25 - 26. december 2 - 3., 8- 10., 16- 17.
Az árkádok alatt, a majorsági udvaron 100 stand kínál tradicionális kézműves és kulináris specialitásokat. Szombatonként, a vásár zárásaként 17 órától a marchfeldi filharmonikusok „Adventi Hangvarázs” elnevezésű előadása hallható. Karácsonyi kastélylátogatás, meghitt adventi zene és számos gyerekprogram teszi felejthetetlenné a Schloss Hof karácsonyi falut.
https://www.schlosshof.at

Advent az Aggstein-i várromoknál
  1. November 3 - 5., 10 - 12., 17- 19.
A nagy érdeklődésre való tekintettel idén első alkalommal, már délután 15 órától tárva-nyitva a látogatók előtt a várkapu. A lovagi teremben kortárs kézműves művészek termékeiből összeállított kiállítás tekinthető meg. A várudvart középkori kereskedők lepik el, akik hiteles hangulatot varázsolnak a rég elfelejtett korról. A látogatókat buszok szállítják a parkolóból fel a várromig majd vissza. (2 EUR/fő)
http://www.ruineaggstein.at/index.php/home.html

Advent a Göttweig-i Apátságban
  1. December 2-10.
A bencés rendi göttweigi apátság idén immár 28. alkalommal nyitja meg kapuit, hogy tartalmas adventi programokkal csalogassa a kézműves termékek, karácsonyfadíszek és betlehemi figurák után érdeklődőket. Naponta 14:30 órától adventi koncert és hétvégenként érdekes gyerekprogramok is színesítik a kínálatot.
https://www.stiftgoettweig.at

Advent a Heiligenkreuz-i Apátságban/ 2017. december 16.
https://www.stift-heiligenkreuz.org
Advent a Reichenau-i kastélyban/ 2017.november 25.-december 17.  (Szombat, Vasárnap)
http://www.reichenau.at/cgi-bin/VKAL/VKAL.cgi?WHAT=VANZEIGE&FILE=TUP6987-2017322&SUCHBEGRIFF=&LAYOUTOVER=gast
Advent a Schallaburg-i várban/ 2017.december 15-17.
http://www.schallaburg.at/de

„Adventi tüzek“ a Gyümölcsbor-út (Moststraße) és Vas-út (Eisenstraße) karácsonyi vásárain - 2017. December 2-17. különböző helyszíneken
Ha forr a körtebor és izzik a vas, akkor advent van az úgynevezett Gyümölcsbor- és Vas-út mentén. Hat meghitt karácsonyi vásár gondoskodik az ünnepi hangulatról ebben a régióban. Itt nemcsak a forralt körtebor, hanem a tűzgyújtó kosarakban lobogó tűz is melengeti a látogatókat a kovácskalapács ritmikus kopogása kíséretében.
Tűz, vas és szakértelem tehát - a tartomány legkülönlegesebb vásárán a kovácsok a látogatók előtt készítik egyedi műremekeiket. A piactereken és kastélykertekben kézművesek mutatnak be olyan már-már feledésbe merült technikákat, mint a például a szövés, esztergálás, kosárfonás, gyertya-öntés vagy üvegfestés. Az ellenállhatatlan frissen sütött fánkról helyi fogadósok gondoskodnak.
https://www.also-ausztria.info/adventi-tuzek

Ízelítő, ahol az adventi tüzek lobognak:
Tüzes családi karácsony: Neubruck (Scheibbs, St. Anton/Jeßnitz)
  1. december 2-3.
Andreas Töpper egyszerű kovácslegényből lett a Monarchia legjelentősebb magánvállalkozója, az 1800-as években Európa legmodernebb vashengerművét üzemeltette, és 800 helyi munkást foglalkoztatott. Ott, ahol egykor Töpper kezei alatt izzott a vas, most adventi tüzek ropognak és a látogatókat kézművesek, zenészek varázsolják el. Egy igazi családi élmény vár mindenkit a felújított Töpper kastély kápolnája körül.
Belépő EUR 2,-, gyerekeknek ingyenes

Tüzes udvari karácsony: Seitenstetten
  1. december 15-17.
Égető élmény: ahogy a mostvierteli körtéből körtepálinka lesz – ez a különleges párlat útja. A kolostor fedett udvarán még több kulináris és zenei érdekesség, kézművesek és egy karácsonyi postahivatal is várja a látogatókat.
Belépő EUR 2,-, gyerekeknek ingyenes

További információk, ajánlatok Alsó-Ausztria honlapján.

https://www.also-ausztria.info/advent

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: