2016. június 29., szerda

POP-OS




2016. június 30-án 19.00 órakor nyílik a LATARKA Galériában a Monogram alapítvány és a LATARKA Galéria POP-OS című közös nyári tárlata. A kiállítást Doboviczki Attila nyitja meg.

„Van-e annak bármiféle kuriozitása, ha egy bő fél évszázados stílustörténeti irányzatot idéz meg egy kiállítás?
Vajon el tudnánk-e képzelni a mai, kortárs vizuális kultúrát a pop art nélkül?
Ha ebből az irányból aktualizáljuk jelen tárlatot, több mint elgondolkodtató, hogy a pop art vizuális kánonja milyen szinteken kapcsolódik a mindennapokhoz.
Jelen kiállítás számos példát kínál arra, ahogyan ez a vizuális nyelvkészlet ma is tettenérhető: a képépítés logikájában, a kifejezés társadalmi-kulturális beágyazottságában, motívum- és szimbólumhasználatában, mediális érzékenységében, ikonográfiájában.
A pop artra kevésbé jellemző az az analitikus gondolkodás, mely a konstruktivista hagyományt sajátja; nem bontja alapelemeire, alapstruktúráira a valóság jelenségeit, hogy ebből létrehozza a maga ideális képarchitektúráját.
A pop artnak ennél sokkal frivolabb, lazább képalkotói eljárásmód az ismérve; kollázsszerűségét az ötvenes-hatvanas években bekövetkező vizuális paradigmaváltásnak köszönheti. Az ekkortájt robbanásszerűen bekövetkező mediális képdömpingre reflexszerű válaszok születtek: nincs idő, mód a mélyebb analízisre, csupán a probléma exponálására.
Az expozíció azonban egy mediális kontextusváltás is jelent, ahol az alkotó kiragadja, felnagyítja, s egyúttal rekontextualizálja az adott képtárgyat ebből a túlburjánzó vizualitásból. Ez az ikonográfiailag is értelmezhető eljárásmód a képi elemek narratíváját is koncentráltabbá, fókuszáltabbá teszi; azaz az egyes jelentésbeli tartalmak relatívizálását, dekonstruálását is elősegíti. Ez a pop art konceptuális értelemben vett egyik legfontosabb hagyatéka." (Doboviczki Attila)

Kiállító művészek:
Ádám Zoltán, Bajor Zita, Bánki Ákos, Biacsics Renáta, Bóbics Dia, Ezer Ákos, Gnandt Ferenc, Hack Ferenc, Herczeg László, Illyés Attila, Khoór Viola, Kiss Viktória, Knyihár Amarilla, Kolozsvári Vica, Korányi Barna, Korodi Luca, Kovács Kristóf, Lengyel András, Losonczy István, Menyhárt Norbert, Mothokgo Ronald, Nagy Zsófia Magdolna, Ódor Bence, Poroszlai Eszter, Ráskai Szabolcs, Sarkadi Péter, SI-LA-GI, Szabó Barbara, Szerdi Gábor, Szentgróti Dávid, Tollas Erik, Tolvaly Ernő, Törteli Lilla, Veres Balázs, Zsinka Felicia.
Kurátorok: Tolvaly Orsolya, Ádám Zoltán, Bánki Ákos
A kiállítás megtekinthető augusztus 18-ig.

POP-OS
LATARKA Galéria
Andrássy út 32.

https://www.facebook.com/events/1088917207850096
http://polinst.hu/node/10760
http://latarkagaleria.blogspot.hu
https://www.instagram.com/platanlatarkagallery


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: