2016. június 18., szombat

Az örökletes magas koleszterinszint




A SZÍVSN országos betegszervezet célja, hogy az örökletes magas koleszterinszint betegségre, és a genetikai öröklődés következményeire felhívja a figyelmet. Az örökletes magas koleszterinszint (latinul familiáris hypercholesterinaemia, rövidítve: FH) 20.000 embert érinthet Magyarországon. Az érintetteknél a korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megnő a fiatalkori szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál és a végtagi érszűkület lehetősége.


 

  Az örökletes magas koleszterinszint az egyik leggyakoribb öröklődő betegség. Minden 500. felnőttben kimutatható, és minden 20. magas koleszterinszinttel élő beteg közül egyben előfordul. Becslések szerint alig 1% a felismert betegek aránya!

Akinek a családjában korai, 50 éves kor előtt előfordult infarktus vagy stroke, és tartósan jellemző a magas koleszterinszint, annak érdemes mielőbb szűrővizsgálaton ellenőriztetni a rikizótényezőket.

Az FH 50 százalékában öröklődik, mindkét szülő érintettsége pedig sokkal nagyobb kockázatot rejt. Jellegzetessége a dominánsan öröklődő betegségnek a magas LDL koleszterinszint (rossz koleszterin), kora gyerekkortól, de tünetmentes lehet akár negyvenéves korig is.

Az örökletes esetekben a magas koleszterinszintre utalhatnak külső jelek a bőrön (Mona Lisa tünetek): sárgás elszíneződés a szemhéjon, a könyök-, kézfej-, térdfeszítő inak feszítő felszínén megjelenő koleszterinnel teli lerakódások, és a szem szaruhártyáján megjelenő 40 év előtt megjelenő körgyűrű.

Az FH nem gyógyítható, de jól kezelhető. A kezelést elsősorban az érelmeszesedés, és annak okán kialakuló súlyos problémák megelőzése indokolja. A kezelés célja az LDL-koleszterin mennyiségének - normális mértékűre csökkentése.

A SZÍVSN országos betegegyesület szervezésében rendszeresen végeznek „Mona Lisa" szűrőnapokat és előadásokat, előre meghirdetett szombati napokon. A szűrésekre olyan érdeklődők jelentkezését várják, akik még soha nem nézették meg koleszterinszintjüket, illetve már ismert a genetikai érintettségük.

Ön is lehet érintett!

Gondoljon a betegségre, ha a családban korai szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál fordult elő!

További információkat talál a betegségről: www.szivsn.hu/csaladfa
facebook.com/szivsn

 

Nincsenek megjegyzések: