2016. június 3., péntek

A világzenei toplista élvonalában Lajkó Félix folklemeze




Lajkó Félix Most jöttem címmel megjelent folklemezét májusban a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Charts-nak 3. helyére szavazták be. 



A rangos listát 24 ország 50 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónap 1-jén a www.wmce.de honlapon. A Fonó kiadásában megjelent lemezen közreműködik Palya Bea, Csizmadia Anna, Tintér Gabriella, Porteleki László, Brasnyó Antal és Szabó Csobán Gergő.
Lajkó Félix legközelebb június 2-án lép fel a Zsidó Művészeti Napokon az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd június 10-én a Pécsi Kodály Központban a POSZT keretében ad koncertet, június 12-én pedig Belgrádban mutatja be virtuozitását.

Lajkó Félix zenéje mindazon zenei hagyományokból gazdagon merít, melyek kiskorától befolyásolták mindennapjait, ez pedig a folk; a Vajdaságban megismert népzenék, úgy a magyar, a cigány, vagy akár a román népzene is. A Most jöttem című lemezen a hegedű- és citeravirtuóz variációit hallhatjuk folk témákra, olyan remek énekesekkel, mint Palya Bea, Tintér Gabriella és Csizmadia Anna és olyan zenésztársakkal mint Porteleki László, Brasnyó Antal és Szabó Csobán Gergő. A Lajkó Félix Folk először a művész 40. születésnapjéra rendezett Lajkó Félix-maratonon mutatkozott be a Müpában 2015 februárjában. Azóta több emlékezetes koncerten formálódott a zenei anyag, amely lemezre is került a Fonó gondozásában.

A WMCE tagjai rádiós világzenei szakemberek, akik egymástól függetlenül választják ki az európai kiadók által a közelmúltban publikált több száz album közül azokat, amelyek szerintük az adott hónap legjobb lemezei. Ebben a hónapban más magyar album nem került be a legjobbak közé. Az elmúlt években sikerrel szerepel ezen a listán Lajkó Félix Mező c. lemeze (Fonó), a Karaván Família albuma (Fonó), a Buda Folk Band Magyar világi népzene c. albuma (Fonó), Herczku Ágnes Bandázom (Fonó), Romano Drom colors (Fonó), a Zűrös Banda első lemeze (Fonó), a Buda Folk Band Saját gyűjtés c. albuma (Fonó) és más kiadóktól a Söndörgő és a Romengo lemezei.

Lajkó Félix Most jöttem c. albuma megvásárolható a Fonó webboltjában, illetve a terjesztőknél, valamint digitalis terjesztésben az ITunes, Amazon Deezer, Spotify stb. felületeken. 

http://lajkofelix.hu
http://www.fono.hu
www.youtube.com/watch?v=EyrlJMoSqVw


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: