2016. június 23., csütörtök

37. Kaláka Fesztivál – 2016. június 23-26., Eger




37 éves Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja. Ötödik alkalommal rendezik meg az összművészeti rendezvénysorozatot a hevesi megyeszékhelyen Egerben, június 23. és 26. között. Három napon át Eger belvárosába, illetve a Vármúzeumba várják az érdeklődőket. 



Az Eszterházy téri ParkSzínpadon pénteken délután fesztiválnyitó, szombaton és vasárnap délelőtt családi programok, gyerekelőadások, délutánként pedig az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében lesznek koncertek, valamint kézműves vásár mesterség-bemutatókkal és kézműves foglalkozásokkal.

Június 24-25-26-án kora estétől éjszakába nyúlóan két színpadon felváltva lesznek koncertek a Dobó István Vármúzeumban. Fellép többek között Palya Bea és zenekara, Lajkó Félix és zenekara, Szabó Balázs Bandája, a PASO, a Cimbaliband, Bognár Szilvia és Kónya István. A Kaláka együttes koncertjére - mint 36 éve mindig - vasárnap este kerül sor. Az idei fesztivál különlegessége, hogy a Betyárjáték című előadás - Ferenczi György és a Rackajam, valamint Kovács Norbert és táncosai közreműködésével - első szabadtéri bemutatójára itt kerül sor. Az előadást Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező rendezte. A fergeteges zene, a lenyűgöző táncjáték, a rendező legendás betyárfilmjeiből bejátszott képsorok és árnyékok teszik még látványosabbá a produkciót.

A fesztivál nulladik napján, június 23-án Bélapátfalván, az Apátságban kerül sor a Verskoncertre, Szabó T. Anna és Lackfi János költők közreműködésével, muzsikál a Kaláka. Szombaton pedig a Ciszterci templomban Sumonyi Zoltán verseire Gryllus Dániel által komponált „A hegyi beszéd" című dalciklust adja elő Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos.

A Templom Galériában a Bükki Nemzeti Park területén élő népművészek, népi iparművészek alkotásaiból nyílik tárlat „Az én szívemben boldogok a tárgyak" címmel. A Vitkovics-házban a III. Egri Tematikus Tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban „Arcok" címmel Molnár István Géza, Eger Megyei Jogú Város Nívódíjával kitüntetett fotóművész képei láthatók.

A Kaláka Fesztivál június 25-én részben csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programjaihoz, a MúzÉj helyszíneihez. A kiállításokon koncertek is lesznek a Kaláka Fesztiválon fellépő művészek közreműködésével. Izgalmas, sok élményt nyújtó éjszakára számíthatnak, akik részt vesznek a Dobó István Vármúzeum és a közművelődési intézmények közös játékában: a megtekintett kiállításokon pecséteket lehet gyűjteni a MúzÉj-kártyára, amely másnap (június 26.) a fesztiválra kedvezményes jegy vásárlását teszi lehetővé. A Múzeumok Éjszakáján a Kaláka Fesztivál koncertjei belépőjegy nélkül tekinthetők meg!
Az Eger-regE Túrában, a fesztivál feladatlapos játékában idén a MúzÉj-kiállításaihoz kapcsolódnak a kérdések.

Az esemény fővédnöke Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere.

2016. június 23-26.
37. Kaláka Fesztivál
Eger

www.kalakafesztival.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: