2016. június 29., szerda

Nemzetközi Duna-nap




A helyi közösségek az átfogó vizesélőhely rehabilitáció elsődleges nyertesei - derül ki a WWF, nemzetközi Duna nap alkalmából közzé tett, hat országot érintő, hét éves dunai vizesélőhely rehabilitációs partnerségének eddigi eredményeiből.

Duna delta (C)Michel Günther


„A Duna nem csupán Európa legnagyobb folyója, de Magyarország egyik legfontosabb természeti erőforrását is jelenti. Vizesélőhelyeinek és ártereinek jobb állapotba hozásával az itt élő lakosság is tisztább, egészségesebb vízhez jut. A WWF célja a teljes régióban az, hogy a természetes állapotok javításával a helyi közösségek számára élhető és fenntartható társadalmi és gazdasági helyzetet teremtsen" - jelentette ki Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Az elmúlt 150 év emberi beavatkozásainak köszönhetően a Duna ártereinek és vizesélőhelyeinek mintegy 80%-át elvesztette. A folyamat következménye a megcsappant hal- és vadállomány mellett az is, hogy jelentősen romlott a folyó vízminősége. Emellett, a lecsökkent méretű ártér már nem képes az áradások vizét biztonságosan befogadni és megőrizni a szárazabb időszakokra.

A WWF és a Coca-Cola Alapítvány (TCCC) Élő Dunáért kötött partnersége közvetlenül járul hozzá a Duna-menti országok területén mintegy 151, 3 km² ártér és vizesélőhely rehabilitációjához 2021-ig. Az ambíciózus program célja 12 millió m³-nyi vízmegtartó kapacitás helyreállítása, ami mintegy 4800 olimpiai úszómedence kapacitásával egyenértékű. Az Ausztriát, Magyarországot, Horvátországot, Szerbiát és Bulgáriát érintő egyedülálló vállalkozást a TCCC 4.4 millió dolláros alapja támogatja.
A frissen közreadott eredmények szerint a partnerség keretein belül Ausztriában sikerült helyreállítani az egyik utolsó szikes tavat a Neusiedler See közelében. Horvátországban és Magyarországon a Duna vízgyűjtő területén, a Drávánál folynak jelenleg is, egy-egy LIFE projekt keretében az élőhelyrehabilitációs folyamatok. Szerbiában szintén dolgoznak a Siroki Rit vizesélőhelyének helyreállításán, míg Bulgáriában és Romániában az együttműködés az Alsó Dunai Ökológiai folyosó területére fókuszál majd.

„A víz ökoszisztémánk alapja, vízkészleteink védelme közös feladatunk. Ezt felismerve, a Coca-Cola Magyarország amellett, hogy az elmúlt 8 évben közel 150 millió forinttal támogatta a Duna menti vizes élőhelyek megóvását, folyamatosan csökkenti vízfelhasználását is.  A vállalat 2010-2014 között 8 százalékkal csökkentette az 1 liter késztermék előállításához szükséges víz mennyiségét, 2020-ra pedig 20,5 százalék csökkentést tűztek ki célul, ami 1,61 liter víz / gyártott termék liter vízfelhasználást jelent" - közölte Tóth Valentin a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója.

http://wwf.hu
https://www.facebook.com/cchbcmagyarorszag
 

Nincsenek megjegyzések: