2016. június 13., hétfő

DombosFest a vajdasági Kishegyesen




2016. június 29. és július 3. között tart a DombosFest. A fesztivált 16 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén, egy csodálatos löszfal aljában hívták életre a vajdasági Kishegyesen. Azóta is virágzik. 



Volt egyszer egy szemétdomb a Vajdaságban, Kishegyesen, egy löszfal tövében...és volt vízió, akarat, hogy a szemétdomb helyén művészeti fesztivál szülessen. Rengeteg munkával, civil összefogással, 16 évvel ezelőtt életre hívták a Dombos Festet, amely azóta is a térség legjelentősebb és legkedveltebb művészeti fesztiválja. Ebben az évben a löszfal ismét legszebb arcát mutatja, köszönve a páratlan fényfestészetnek, mely a Vajdaságban egyedül ezen a helyszínen honos, a 100 méteres löszfalon új értelmet, új dimenziót adva a térnek, a mindennapoknak!

Mint tudjuk, adott a világ egyik legideálisabb fesztiválhelyszíne, ahová az elmúlt 15 évben eljött a magyar és már a nemzetközi zenei élet elitje is, eljött több mint 120 000 ember kulturálódni, ismerkedni, zenét hallgatni, nyaralni, kapcsolatot, falut-hazát-nemzetet építeni.
A pár éve felvetődött „lösz vagy nem lösz" kérdést maga mögött hagyva a Dombos Fest a 15 év szellemiségét viszi tovább idén is; Lesz! Lösz! Jössz? szlogennel bemutatva a magyar kultúra érdekes, színvonalas, de Vajdaságban még nem igen látott produkcióit.

Örömteli a fesztivál zenei kínálata, a magyar folk produkciók legjobbjait is bemutatva:
a Muzsikás hiteles produkciói előtt a világ is meghajolt már, Szlama László vezette Pásztorhóra, a Tisza parti Fokos tamburazenéje, Lajkó Félix újító és virtuóz szellemisége meg ott hat a leginkább, ahol megszületett - a bácskai tájon - évről, évre itt adva a nyár emlékezetes koncertjeit - idén a citerás party koncertet bemutatva, de az etno korlátait tágító Kerekes band, a nép és világzenét egyaránt magának való Buda Folk Band is itt lesz!

A fesztivál 5 napja alatt, a magyar jazz nagyágyúja; Dresch Mihály is bemutatkozik új vonós quartetjével, mint a tartalmas szórakozásért felelő Lovasi András Kiscsillaga, Ferenczi György Rackajeme, vagy Ivan & the Parazol koncertje is említésre méltó!
Dombos Fest a hagyományoknak megfelelően az énekesnőknek is az otthona, többek között Sóti Juli, Harcsa Veronika, Petrás Mária, Csizmadia Anna hangja is élvezhető lesz az 5 nap alatt!

A fesztivál elképzelhetetlen a Dombosi Remix - irodalmi napok, a Vajdasági Szabadegyetem, a Rosé borterasz, a kemencés finomságok, a fényfestészet nélkül, azaz generációk találkozás és szórakoztatása idén is biztosított!
Külön öröm, hogy idén egy igazi borpincével, borterasszal bővül a helyszín, amely kisebb méretben, de továbbra is a dombosi életérzést hivatott közvetíteni - vélhetően az eseményt követően - évközben is!

Többen is úgy vélik, hogy a Dombos fest a Vajdaság szebbik arca, egyesek mesés jelzőkkel is illetik már, dolgozzunk ezen továbbra is - azaz a varázslat folytatódjék - vallják a szervezők!

Június 29. szerda, 20:00
Fesztiválnyitó: Muzsikás & Petrás Mária & Csizmadia Anna
Kishegyes - Szent Anna templom

Június 30. csütörtök, 18.00 - hivatalos kapunyitó
Kishegyes - Hegyalja utca

2016. június 29 - július 3.
DOMBOS FEST 2016
Kishegyes - Hegyalja utca

www.dombosfest.org
 

Nincsenek megjegyzések: