2015. december 17., csütörtök

Tíz éves fennállását ünnepli a Modern Art Orchestra zenekar
A 10 éves jubileum alkalmából, 2015. december 18-án, a Zeneakadémián ünnepi koncerttel állnak a közönség elé, ahol Hajós András és két jazzlegenda, Benny Golson és Randy Brecker lesznek a vendégeik! A koncertre a zenekar a tíz év munkásságát átfogó antológiával is készül.2005 októberében, Fekete-Kovács Kornél alapította a Modern Art Orchestra névre keresztelt jazz-kamarazenei formációt, amelynek azóta is művészeti vezetője, szerzője valamint szólistája. A tíz éve sikeresen működő Modern Art Orchestra alapító gondolata korunk magyar dzsesszmuzsikájának és klasszikus zenéjének bemutatása, népszerűsítése, új zenekari darabok születésének inspirálása.

Az együttes alapítása óta túlnyomórészt a köztünk élő szerzők darabjaiból épül fel, amely esztendőről-esztendőre gyarapodik - köszönhetően elsősorban a MAO körül tevékenykedő zeneszerzőknek, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz. A zenei alkotóműhelyként működő együttes tevékenysége mentén, fennállása óta több mint tizenöt órányi olyan új zenemű született meg, amely kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat nem csupán statisztika, de az együttes kiemelkedő̋ alkotó - és inspiráló tevékenységét is kellőképpen illusztrálja.

Az elmúlt 10 év alatt a 21 tagú zenekar népszerűvé vált Magyarországon és egyre nagyobb ismertségre tesz szert világviszonylatban is. Hazánkat képviselve léptek színpadra többek között Sanghai, Párizs, Los Angeles, New York koncerttermeiben, 2015 novemberében második amerikai turnéjukra készülnek. Tavaly Ennio Morricone a Modern Art Orchestrával indította útjára európai turnéját, mindeközben a zenekar a jazzélet kiválóságaival és megannyi világsztárral dolgozott már együtt: többek között Kurt Ellinggel, David Liebmannel, Bob Mintzerrel, a New York Voices-zal, Adam Nussbaummal, a Mezzofortéval, vagy éppen Rhoda Scottal.

Benny Golson, a világszerte ismert, sokoldalú és nemzetközi hírű jazz legenda - zeneszerző, hangszerelő, szövegíró, producer - és tenor szaxofonos, Philadelphiában született 1929. január 25-én. Kifogástalan zenei tanulmányokat szerzett, miközben világhírű zenekarokban játszott Benny Goodman, Dizzy Gillespie, Lionel Hampton, Earl Bostic és Art Blakey társaságában.
Kevés jazz-zenész állíthatja magáról, hogy a szakma igaz újítója és még kevesebben büszkélkedhetnek egy olyan előadói- és szerzői karrierrel, ami a szó szoros értelmében újradefiniálja a „jazz" kifejezést. Benny Golson munkássága jelentős mértékben hozzájárult a jazz világ alakulásához, olyan jazz standardekkel, mint: Killer Joe, I remember Clifford, Along Came Betty, Stablemates, Whisper Not, Blues March, Five Spot After Dark, Are you Real?
Benny Golson az egyetlen élő jazz művész, aki 8 standerddel gazdagította a világ jazz repertoárját. Ezek a dalok azóta önálló életre keltek, számtalan nemzetközi felvételt generálva az évek során mind a mai napig. Több mint 30 saját albumot vett fel megannyi stúdióban az Egyesült Államokban és Európában egyaránt, közreműködőként pedig megszámlálhatatlan albumon szerepel. Több mint 300 művet írt. Az elmúlt 60 évben Golson hatalmas zenei sikereket ért el, ahol nem csak művészként, de zeneszerzőként és hangszerelőként is világhírű művészekkel dolgozhatott együtt.

Randy Brecker trombitaművész 1945-ben született Philadelphiában, zongorajátékos apa fiaként. Első nagyzenekari tapasztalatait gyerekkorában szerezte, ugyanis nyarait gyakran töltötte big band-táborokban. Később aztán tinédzserként helyi bárokban R&B-t és funkot kezdett játszani, de már abban az időben éledezett érdeklődése a hard bop iránt.
Sonny Rollinst, Lee Morgant, Miles Davist, Art Blakeyt és Clifford Brown és Max Roach zenéit hallgatva végezte el az Idiana Egyetemet, majd 1966-ban New Yorkba költözött, ahol Clark Terry big bandjének lett a tagja. Később úgy érezte, muszáj jazzt játszania, és csatlakozott Horace Silver kvintetjéhez.
Zenekarvezetőként készített első albuma 1968-ban jelent meg Score címmel, melyen 19 éves tenorszaxofonista öccse, Michael is szerepelt. Ezt követően Randy az Art Blakey's Jazz Messengers tagja lett, majd fivére, Barry Rogers, Billy Cobham és John Abercrombie partnereként Dreams néven megalakította korszakos hatású fusion-együttesét, mely 1972-es feloszlásáig két híres felvételt készített. 1973-ban a két Brecker fivér visszatért Horace silver mellé, s ekkorra a két fúvóhangszeres már a legkeresettebb stúdiózenészek közé tartozott. A következő évben a testvérek tettek egy kitérőt Billy Cobham együttesébe, majd 1975-ben végre megalapították saját együttesüket.
A Brecker Brothers hétéves fennállása során megjelent lemezeit számtalan Grammy-díjra jelölték, zenéjük kiváló kritikákat kapott a pop és a jazz ítészeitől egyaránt.
Miután 1982-ben megszűnt a BB, Randy Jaco Pastorius Word of Mouth nevű big bandjében helyezkedett el, nem sokkal azután, hogy összeházasodott Eliane Elias jazz-zongoristával. Feleségével később saját csapatot hoztak létre, 1986-ban pedig megjelent Randy teljesen önálló, első akusztikus jazz albuma, az In the Idiom, melyen partnerei Al Foster, Ron Carter, Dave Kikoski és Joe Henderson voltak. 1988 után több lemezt vett fel és turnézott zenekarvezetőként, többek között a Jazz Explosion és a Mingus Dynasty tagjaként.
1992-ben a két Brecker testvér ismét egyesült, és elkészítették a háromszoros Grammy-jelölt The Return of the Brecker Brothers című lemezüket, mellyel aztán világszerte sikeres turnéra indultak. 1994-ben, Out of the Loop című felvételükkel végre elnyerték a rég megérdemelt Grammyt, ráadásul duplán, majd az 1996-ban megjelent, brazil-latin elemeket a világzenével, funkkal és jazzel elegyítő Into the Sun című lemezéért 1998-ban Randy a Legjobb Kortárs Jazz Előadás kategóriában megkapta élete első, szólistának járó Grammyét.
A következő években a trombitás számos turnén vett részt a Mingus Big Band, a Carnegie Hall Big Band és Billy Cobham partnereként, koncertfelvételeket készített a The Trumpet Summit, a Jazz Times Superband, a Vanguard Orchestra és a Larry Coryell and the 11th House tagjaként.

2015. december 18. (péntek), 19.30
A 10 éves MODERN ART ORCHESTRA ünnepi koncertje
Vendégek: Benny Golson, Randy Brecker, Hajós András
Zeneakadémia

http://mao.hu/en
http://www.bennygolson.com
http://randybrecker.com


Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: