2015. december 15., kedd

Mit iszik a világ karácsonykor?
Az ünnepek közeledtével a Vince Budapest utánajárt, hogy mit isznak a világ különböző országaiban karácsonykor. Meglepő és érdekes szokásokat találtunk, az országonkénti rövid leírást Csordás Dániel humoros rajzaival illusztrálták.(A teljes tablót letölthetik a cikk végén lévő linkről)

Franciaország: champagne

Nincs az a francia, aki másért merne nyúlni a fa alatt, mint (legalább) egy palack champagne-ért, pláne hogy a világ legnagyobb része ugyanígy tesz. A világ leghíresebb ünnepi itala ráadásul minden borfajta közül a legalkalmasabb arra, hogy végigkísérjen egy egész étkezést, úgyhogy aki nem szeretne a borokat válogatni, elég, ha néhány palackkal behűt estére.
Tudta-e...
A francia pezsgő azért olyan drága, mert Champagne-ban a legdrágább a szőlőterület a világon.
Egyesült Királyság: portói

A szigetországban még mindig a portói számít a karácsonyi nemzeti italnak. Az ünnepekkor jellemző időjárás még kedvez is az erősített boroknak - bár Angliában gyakorlatilag egész évben portóiszezon van... Desszerthez és sajthoz tökéletes választás, ha anglomán karácsonyt
rendezünk, ha pedig kifejezetten erős, füstös húsokat készítünk, akkor a főétel mellé egy kevésbé édes, fiatalabb darabbal sem vallunk szégyent.
Tudta-e...
A portói úgy készül, hogy alkoholt adnak hozzá, ezért erősebb, mint egy normál bor, alkoholfoka 18-20 körül van.
Spanyolország: vörösbor

Az egész világ rajong értük, ezért egyértelmű, hogy a spanyolok is a legjobb vörösboraikkal ünnepelnek. A vörösboros borvidékeik közül Rioja és Ribera del Duero a két leghíresebb. A vidék szőlőiből főként mély színű, igen összetett és gyümölcsös vörösborokat készítenek, amelyek könnyebb ételekkel is jól párosíthatók, és nem csak egy pohár esik jól belőlük.
Tudta-e...
A spanyolok sokáig érlelik a borokat hordóban, a legfiatalabb a joven, aztán jön a crianza, a reserva már hosszan érlelt, a gran reserva pedig sok-sok éves!
Svédország: karácsonyi sör

Ahogy a világ nagyon sok pontján isznak ilyenkor groghoz, forralt borhoz vagy tojáslikőrhöz hasonló alkoholos italokat, a karácsonyi sör intézménye is meglehetősen elterjedt.
Svédországban viszont egyenesen kötelező: nemzeti italuk az ünnepek táján az alkoholmentes julmust és az erős, édes karácsonyi sör.
Tudta-e...
A globális felmelegedés miatt már az északibb országokban is megterem a szőlő, de Svédországban nem, ott csak gyümölcsbor készül.
Kanada: pezsgő

Kanadában az éghajlatnak köszönhetően gyönyörű tradicionális pezsgőket is készítenek. Az egyik legelismertebb pezsgőház a L'Acadie - a 2008-ban indult új-skóciai borászat kommunikációjában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag saját szőlőből készíti a pezsgőit.
Tudta-e...
A kanadaiak legfontosabb bora a jégbor, a Niagara vízesésnél fesztivált is rendeznek a tiszteletére.
Alaszka: jégbor

Borvidékeken élőknek viccesen hangozhat, hogy az USA minden államában termelnek bort - így Alaszkában is. Az állam legismertebb - ha nem az egyetlen - borászata a Denali:
a Texasból származó család a vadon termő gyümölcsökön kívül rizlingből és cabernet francból készít jégbort.
Tudta-e...
A jégbornak való szőlőt-7 °C alatt szüretelik, gyakran éjszaka, így a jégborszüret igazán romantikus.
Mexikó: bor a Kaliforniai-félszigetről
A Mexikóban élőknek is természetes, hogy az ünnepi asztalra bor kerül. A Guadalupe-völgyben készült borok az Egyesült Államokban sem csak az egzotikum miatt keresettek: a borvidék adottságait a szakértők Toszkánáéhoz hasonlítják.
Tudta-e...
Bor szempontjából újvilágnak az Európán kívüli bortermelő országokat nevezzük.
Venezuela: petit verdot

A dél-amerikai bortermelő vidékek állandó presztízsharcban állnak egymással: komoly nemzeti büszkeség övezi a bortermelést minden országban. Ennek megfelelően Venezuelában
is egy helyi különlegesség, a petit verdot-t kerül az ünnepi asztalra. Ez a klasszikus
bordeaux-i szőlőfajta több szakértő szerint új hazára lelt ezen a vidéken, s Venezuela klímáján a legjobb arcát tudja megmutatni.
Tudta-e...
A petit verdot szőlőfajta régebben Bordeaux egyik fő szőlőfajtája volt, mára „kiment a divatból".
Dél-Afrika: brandy

A dél-afrikai borok és pezsgők ismeretében nehezen hihető, de a helyiek a jeles ünnepeken sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak brandy-t, mint bort. Annak ellenére, hogy
karácsonykor tombol leginkább a nyár és strandidőben is ragaszkodnak a megszokott márkájú borpárlatokhoz, ami nem csoda, hiszen 2014-ben a Paarl borvidékről került ki a világ legjobb brandyje.
Tudta-e...
A brandy más szóval borpárlat, a cognac szó azonban nem használható bármilyen brandyre, csak a francia Cognac vidékén készült párlatra.
Ausztrália: shiraz pezsgő

Az ausztrálok saját ikonikus szőlőfajtájukból, a shirazból készítenek pezsgőt. Mivel a karácsonyt ők is a strandokon töltik, nem is baj, ha nem a nagy testű és magas alkoholtartalmú vörösborokkal ünnepelnek. Ezek a pezsgők az európaiak számára szokatlanok, ugyanakkor izgalmasak is: sokkal harsányabb gyümölcsösséggel és persze tannintartalommal bírnak, mint a filigrán fehér fajtákból készült buborékos társaik.
Tudta-e...
A shiraz szőlőfajta más néven syrah, és semmi köze a perzsiai (ma Irán) Shiraz városához.
Magyarország: koccintsunk aszúval!

A tokaji aszú igazi kincs, tökéletesen illik bármelyik ünnepi menühöz. De választhatjuk valamelyik villányi cabernet franc-t, és aki fehérborra vágyik, az is megtalálja a magának valót: az illatos Irsai Olivértől kezdve a ritka juhfarkig. A buborékimádók is örülhetnek, szinte minden borvidékről találunk már remek pezsgőt! És aki szeretné, hogy az ünnepekkel ne érjen véget a bormámor, annak ideális a márciusi VinCE Budapest Wine Show, mert ott egyszerre több mint 1000-féle bor kóstolható itthonról és külföldről egyaránt.
Tudta-e...
A tokaji aszúhoz kézzel szedik az aszúszemeket, és ebben a helyi asszonyok a legügyesebbek fürge ujjaikkal.


Lantai József - EuroAstraCsatolmányMéret

Mit_iszik_a_vilag.pdf1.45 MB
Nincsenek megjegyzések: