2015. december 12., szombat

Az év természetfotói - Magyarország 2015
Az idei, ez évtől „Canon - Az Év természetfotósa 2015 pályázat" a 23.-ik volt a naturArt - a Magyar Természetfotósok Szövetségének gondozásában.
14 kategóriában versenyeztek a képek, 10 különdíj és két fődíj született. A most is fődíjas Máté Bence neve nem ismeretlen, még az amatőrök számára sem. Az Év Természetfotója az ő alkotása: Lépéselőny. A madarak esti röptét fogta meg egy időablakban. „Az emlősök viselkedése" kategóriában a Tűzijáték című képe nyert.  2015-ben Az Év Ifjú Természetfotósa Szekeres Levente.
A természet szépsége, a fotós ügyessége, kreativitása és a technikai régi-új megoldások együttese eredményezi a kötet jobbnál jobb - a döntőbe beválogatott - képeit. Ha egy pályaválasztó szemével nézzük őket, akkor a csillagászattól a biológián és képzőművészeten át a mérnöki tudományokig találunk hívogatót. Viszont ehhez szinte egy festmény befogadásához hasonlóan kell „elmélyednünk" a képek részleteiben és egészében.
Kétségtelen, hogy a természet képei a szakembereket és támogatókat egyaránt lenyűgözték. A díjátadón és előtte a sajtótájékoztatón szinte meghatottan beszéltek az alkotók és képek támogatásáról. Ez elsőre igen meglepő, de érthető is, az energetikai cégek igen sokat tehetnek a környezet, így a természet megóvása érdekében is, amihez hasznos ismereteket kaptak a pályázattól.
A támogatók tettekre váltott elkötelezettségéből következik a döntőbe jutott pályaműveket bemutató kötet színvonala, a feltételrendszer és a minősítés átláthatósága. Ezért a különdíj adományozókkal és közreműködőkkel együtt bőven kiérdemlik név szerinti megemlítésüket: Canon, EDF DÉMÁSZ, GDF SUEZ, Ecoresort, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természettudományi Múzeum naturArt, Nimród vadászújság, Sakertour Team, Természet Világa folyóirat, Természetbúvár Magazin, Uniqball Kft, végül, de nem utolsó sorban a kötetet az Alexandra könyvkiadó adta közre.
A képek és a tájékoztató anyagok zöme az alábbi címen tekinthető meg:
http://etf.naturart.hu/public/etf2015-kereso/index.php
Hecks Ferenc

 

Az év természetfotói - Magyarország 2015

Kiadja az Alexandra Könyvesház Kft. Alexandra Kiadója, 2015
Szerkesztő: Horváth Árpád
ISSN 1785-2331
ISBN 977-178-523-304-4


 

Nincsenek megjegyzések: