2015. december 5., szombat

Berecz András: Láttam a Holdat Előttem
Berecz András december 5-én mutatja be a Nemzeti Színházban új meselemezét. Az elhangzó dalok, mesék nem „historikusak", nem a hazáért haltak fáklyasora alatt-, inkább az azt megtartó erények és remények mécsesei mellett születtek. Túlélésünk, megmaradásunk, felemelkedésünk egy-egy pillanatát és elágazó utait rögzítik, olykor világos képekben, máskor rejtjelesen, vagy öntudatlanul. 

Az új mese CD felnőtt-meséi most először láthatók, hallhatók színpadon.
„Óvatosabb népek a fennmaradásukat fenyegető veszélyeket intelmekbe foglalják, feledni nem hagyják. A szerencsések a' szerint élnek. A létükkel kísérletezők kanyargós utakat járva, magukon próbálják újra és újra. E számon tartott veszélyek közül - az egész emberi műveltségen belül is - kiemelkedik a rokoni széthúzás, testvérviszály. Sok régi mese, ének, szentként tisztelt szöveg beszél ezekről. E kiadványban főleg a magyar népköltészetből gyűjtöttem egybe idevonatkozó gondolatokat - kiegészítve a testvéri összetartás és szeretet témáival."

Előadja: Berecz András.
Közreműködik: Kovács Nóra, Kovács Judit, Navratil Andrea, Demeter László,
Dsupin Pál, Szabó Dániel

„Egy különös madárfaj pihenésre alkalmas szigeteket elkerülve, viharosabb részeket fölkeresve repül vándorútján. Útvonaluk egy tenger alá süllyedt hegység gerince felett vezet. A vérszerződés ó szövetségét Szent Korona alatt megújítva nagy utat tettek meg eleink. A műsorban elénekelt elmesélt gondolatokban e küzdelmes út alatt húzódó rejtett hegygerincünk néhány pontját, egy-két szakaszát vélem felfedezni." (Berecz András)

"-Hó az Istók egerit ev vérmedve! - kucsmája alól a vér - eszivel egybe - a kapcájába futa."
Így szól és így érez a testvérétől megriadt ember Berecz András új meselemezén. Kutatásának tárgya ezúttal éppen ő, a testvérét fel nem ismerő lélek, az embert fel nem ismerő ember.
Medvebőrbe, filemile tollba, aszott kicsi ember bőrébe bújva brummogva csipogva, suhogva, eget-földet szántva éli át a testvérszeretet és testvérgyűlölet mítikus állapotait. Bolondozásait komolyan véve hagy útfélen közhelyeket s kap fel ismeretlen magasságban s mélységben érintetlen kincseket.

A lemezt felnőttnek-gyermeknek egyaránt ajánlják, az előadáson elsősorban felnőtt nézőikre számítanak.
Az előadás időtartama 1 óra 30 perc, szünet nélkül.

2015. december 5. 19.00.
Berecz András: Láttam a Holdat Előttem
Új mese CD bemutató
Nemzeti Színház

http://www.bereczandras.hu
https://nemzetiszinhaz.hu


Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: