2015. október 17., szombat

Zeneszüret Fesztivál Pécsett -Október 18. és 25. között




2015 két világhíres zeneszerző, Sibelius és Nielsen születésének jubileumi esztendeje. Ebből az alkalomból a Zeneszüret fesztivál 2015-ben az északi kultúrára koncentrál.



Október 18-25-ig Magyarország mediterrán fővárosába, Pécsre hozza el mindazokat a programokat, amelyekre az északi emberek joggal büszkék. Találkozhatunk a klasszikus zene kiváló komponistái és előadói mellett a skandináv filmművészet, főként Norvégia és Dánia egy-két közelmúltban bemutatott alkotásával. Lesz itt krimi, romantika, humor (főként fekete), valamint a közös nevező: zene, zene, zene.

A finn irodalom egyik nemrég megjelent könyvbemutatóját is láthatják az érdeklődők, nem beszélve azokról a népzenei és gasztronómiai kísérőrendezvényekről, amelyek középpontjában is az északi hagyományok állnak, és amelyek közelebb hozzák a klasszikus zenét a családokhoz, gyerekekhez, diákokhoz, felnőttekhez: bábszínházi előadás, csillagászati bemutató, hangszerműhelyek, izgalmas performanszok a város különböző helyszínein, - Jókai Bisztró, Apolló Mozi, Árkád, Planetárium, Trafik, Magtár, Bóbita Bábszínház, Zsolnay negyed, ANK Művelődési Ház, Palatinus Hotel, Pécsi Székesegyház és Bazilika - így szórva egy kis kulturális pezsgést az őszi hétköznapokba.

Érdemes ellátogatni és kicsit másként szüretelni az októberi hosszú hétvégén Pécsett!
A fesztivál védnöke Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.

Október 18-án, vasárnap 18:30 órakor a Kodály Központban ünnepélyes fesztivál és kiállítás - Vikár Béla és a Néprajzi Múzeum finn gyűjteménye - megnyitóval veszi kezdetét a Zeneszüret, majd a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje zárja az estet.

A fesztivál záró rendezvénye október 25-én, vasárnap Wolfgang Deifen orgonahangversenye a Pécsi Székesegyház és Bazilikában.

2015. október 18 -25.
Zeneszüret Fesztivál
Pécs

www.zeneszuret.hu


Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: