2015. október 27., kedd

Nemzetközi írónagyság a Werk Akadémián




Brooke Davis, könyvének magyarországi megjelenése kapcsán, október végén Magyarországra látogat, ennek keretében 2015. október 27-én 17 órai kezdettel előadást tart a Werk Akadémia kreatív írás kurzusán. 



Brooke Davis a nyugat-ausztráliai Curtin Egyetemen végezte tanulmányait, ahol 2013-ban szerzett PhD-fokozatot kreatív írásból. Disszertációja részeként született meg első regénye, Az Elveszett és Meglett Dolgok Könyve, amely a 2014-es Londoni Könyvvásáron elsöprő sikert aratott, Azóta csaknem 20 nyelvre fordították le, és számos rangos díjat nyert.

„Úgy éreztem, az embereknek szükségük van arra, hogy a saját veszteségeikről beszélhessenek, mégis úgy tűnik, erre alig adódik alkalmuk. Ám amikor hirtelen feltűnik valaki, aki készen áll arra, hogy meghallgassa őket, olyan beszélgetés alakul ki, amely balzsam a léleknek" - mondta egy interjúban Brooke Davis, aki édesanyja halála után néhány hónappal kezdte el írni Az Elveszett és Meglett Dolgok Könyvét.

Davis első regényét tízévesen próbálta megírni. A műfajhatárokon átlépő könyv egy tinédzser lány belső világáról szólt volna, Nyári szomorúság címmel. Szerencsére nem fejezte be, mert hamar rájött, hogy semmit nem tud a szomorúságról, nemhogy a tinédzserek életéről. Amikor aztán túljutott a kamaszkoron, a Canberra Egyetemen kitüntetéssel diplomázott szépírás szakon, és elnyerte a prózaírásért járó Allen & Unwin Díjat, a Verandah prózadíjat és az Egyetemi Érmet. Brooke nemrég védte meg PhD-jét kreatív írásból a nyugat-ausztráliai Curtin Egyetemen. Az Elveszett és Meglett Dolgok Könyve az első igazi regénye.

A Werk Kreatív Szépíró Akadémia hatodik éve áll az írás mesterségét a gyakorlatban és élményszerűen elsajátítani kívánók rendelkezésére. A képzés nemcsak szépírói hasznosításra való, hanem a szunnyadó kreativitás kiélésére is. Az Akadémia módszere ősi és egyszerű: a beiratkozók a tanár által megadott témákra szövegeket írnak, majd azokat mindenki okulására közösen kielemzik. Többek között olyan ismert és elismert magyar írókkal dolgozhatnak együtt, mint Szécsi Noémi Európa Díjas írónő, Cserna-Szabó András író, Péterfy Gergely író, Márton László író, Kukorelly Endre író. Szerintük ugyanis az írás nemcsak mágia, mesterség is. Tehát tanítható.

Az esemény nyilvános.
Werk Akadémia
Budapest VIII., Salétrom u. 4.

http://www.werkakademia.hu

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: