2015. október 8., csütörtök

Geotóp Nap - 2015




Az idén nyolcadik alkalommal meghirdetett Geotóp Nap olyan ismeretterjesztő kezdeményezés, amely népszerűsíti a természetjárást, ötvözve a földtudomány csodáinak megismertetésével. Azok a kirándulók, akik október 11-én csatlakoznak a Geotóp Napok kiemelt programjához, a „Miről mesélnek a kövek?" elnevezésű geotúrához, 230 millió év történetét fedezhetik fel egyetlen nap alatt. 



Az esemény ötletgazdája Csorvási Nikolett, aki az „50 tehetséges magyar fiatal program" idei felfedezettje és egyben az MFB-csoport tag Diákhitel Központ Zrt. mentoráltja. A fiatal geológus hallgató, kutatói munkája mellett középiskolás kora óta vezet ismeretterjesztő túrákat. Angliában, a Torquay Múzeumban a helyieknek mutatta be lakóhelyük földtani csodáit, valamint meghívott előadója volt az Egyesült Királyság Földtani Társulatának is.
A „Miről mesélnek a kövek?" elnevezésű túrát idén negyedik alkalommal hirdetik meg érdeklődő általános- és középiskolások, valamint családok és természetjárók számára. A túra népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt három évben több mint 1600 érdeklődőt sikerült megszólítani, melynek során a túrázók betekintést kaphattak a földtudomány rejtelmeibe. Október 11-én a résztvevők földtudományi szakvezetés segítségével ismerkedhetnek a különböző geológiai képződményekkel. Az országos Geotóp Napok kiemelt eseménye a Vértesben, egy mini Marsra emlékeztető tájon, Gánton várja a kirándulókat, ahol 10 és 18 kilométeres távon tehetik próbára képességüket a kövek és a természet szerelmesei. A kalandozás állomásain, barlangoknál, bányákban, sziklákon geotúra-vezetők mesélnek a képződményekről, felszíni formákról. A gánti túra társszervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park standdal, geofoglalkozással és geojátszóházzal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, a megfáradt túrázók pedig zsíros kenyérrel pótolhatják az elégetett kalóriát a program végén. A jelképes nevezési díj távtól függően 7-800 forint, családok, osztályok csoportos kedvezményben részesülnek.
A Geotóp Napok szervezésében, további földtudományi értékben gazdag területeken tehetnek felfedező sétákat a természet közelségére vágyók. A kalandozások célja az, hogy olyan helyekre jussanak el a túrázók, ahol az élettelen természet leglátványosabb és legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok vagy kőzetek, esetleg források, ásvány- vagy kövület előfordulások.
Október 10-én, az alábbi helyszíneken csatangolhatnak a résztvevők: Aggtelek, Budapest (Sas-hegy), Csákvár, Cserépfalu, Pécs, Pilisszentlászló, Pula, Pusztamarót, Somlóvásárhely, Tarpa, Tata, Tihany és Zirc.

Részletek:
http://meselo-kovek.hu/
http://www.termeszetvedelem.hu/geotop_napok_2015#Okt_10
  

Nincsenek megjegyzések: