2015. október 15., csütörtök

Egri Vár Napja - Ünnepelj győzelmet
1552. október 17-én a törökök feladták az Egri Vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére 2002 óta október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. Idén is, ezen az emlékezetes napon szakmai programokkal, 9 és 17 óra között ingyenesen látogatható kiállításokkal várja a Dobó István Vármúzeum a látogatókat.
Az Egri Vár ünnepnapján múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások, haditorna bemutatók, történelmi játszóház színesíti a programkínálatot.

Október 17-én az őrtüzek fellobbanása jelzi majd az ünnepi események kezdetét. A Nemzeti Örökség Intézete, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Dobó István Vármúzeum ezen a napon közösen avatja fel az Egri Vár, mint nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét.

A történelmi felvonulás fél tízkor indul Eger belvárosán keresztül az Egri Vitézlő Oskola, a Hungari Dzsebedzsi és az Obsitos Zenekar közreműködésével. 10 órakor    ünnepélyes megnyitó az Ágyúdombon, zászlófelvonás, fegyveres interpretáció, valamint a "Hol terem a magyar vitéz?" című vetélkedő és a Népmese napjához kapcsolódó rajzpályázat eredményhirdetése.

11 órakor a Dobó-bástya előtti területen kerül sor a Nemzeti Emlékhely felavatására.

A Himnusz elhangzása után Habis László, Eger MJV polgármesterének köszöntője, Radnainé Dr. Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézete elnökének köszöntő beszéde és Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és körzete országgyűlési képviselőjének ünnepi beszéde után következik az ünnepélyes sztélé avatás. A katonai hagyományőrző díszsortűz után a Lajtha László Néptánc Együttes művészeti produkcióját a Szózat zárja.

11:45-kor koszorúzás a Hősök termében.

A hivatalos eseményekkel párhuzamosan történelmi kalandjáték is kezdetét veszi. A múzeum kedvelőket interaktív tárlatvezetések és bemutatók várják a kiállításokban. Lesz boszorkányper és ki lehet próbálni számos középkori játékot is. A délutáni órákban sor kerül az egri ostrom fordított tükrére. A Végvári Vigasságokon már megszokott és megszeretett fegyverbemutatót és vitézi próbát ezúttal a zoknicsata teszi még színesebbé.

A belépés ingyenes, a Dobó István Vármúzeum kiállításai ezen a napon 9:00 - 17:00 óráig díjmentesen látogathatóak.
A 3D mozi és a Panoptikum megtekintéséhez külön jegy vásárlása szükséges.

2015. október 17.
Egri Vár Napja

www.egrivar.hu
 

Nincsenek megjegyzések: