2015. október 16., péntek

A legjobb őszi íz-lelő programokSzalonnafesztivál vagy gazvacsora, ökocsali büfé esetleg tulipános kenyér - ki-ki ízlése szerinti finomságokra és kedve szerinti programokra lel, ha a Mecseki Zöldútra ellátogat. A hazánk legízletesebb úti célja megtisztelő címét idén 19 pályázó közül a Mecseki Zöldút nyerte el, ahol a hagyománytisztelő, kézműves finomságok különleges programok keretében fedezhetők fel. A fenntartható (a környezetet nem kihasználó) turizmus mellett elkötelezett régió az egészséges táplálkozást és a gyógynövények felhasználását népszerűsíti. A helyi kistermelőktől vegyszer- és adalékanyag-mentes, nagy műgonddal elkészített, ízletes portékához juthatunk hozzá. Kóstolhatunk „gazokat", amelyek tulajdonképpen vadon termő gyógyhatású növények, mint a zamatos turbolya, csicsóka, csipkebogyó, a kökény vagy a berkenye. Akad itt natúr lekvár, bio zöldségkrém, kézműves sajt és kolbász, gazleves, csatni, prósza, málé és porcsinos lecsó. Már csak azért is érdemes kiruccannunk, hogy megismerjük az ólak, kamrák, erdők-mezők mélyén rejlő finomságokat.

A térségben virágzó falusi turizmus, a „nem-fesztivál" irányú törekvések, egyszerre kevés turistát mozgató ökoprogramok nyugodt kikapcsolódást, zavartalan feltöltődést ígérnek. Csodálatos természeti környezetben, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén többféle tematikus út várja a turistákat, mint például a Pécs-Mecseki Borút vagy a Mecseki Mézes Körút.
Rendszeres gasztronómiai eseményeket szerveznek az orfűi Kemencés Udvar és Tájház területén, ahol a Malommúzeumbankenyérsütési bemutatókat tartanak. Kovácsszénájai Nyírő Kézműves Udvarban kézműves ételek, például tulipános kenyér, lekvár készül. Bodnár Árpád portáján a méhészkedéssel ismerkedhetünk meg, mézet és ecetet kóstolhatunk. Ökocsali büfék, Ökocsali főző műhelyek, képzések és csapatépítések, vadonkóstoló terepi bóklászások zajlanak Mecsek-szerte. Van itt még római lakoma a római villánál Kővágószőlősön, (gaz)vacsorák a Zsongorkőn, a Babás szerköveken, gyógyétek tábor Cserkúton, csigakészítő műhely Cserkúton, gazolás Sásvölgyben; terepgyakorlatok, gombatanfolyamok, csapatépítő közös főzések, gyógyélelmiszerkészítő kurzusok.

És hogy mivel fokozható még egy gasztro-túra? Három nap alatt 17 órányi erdei lovaglással járható be a dél-zselici ízútvonal, helyi termelőknél szervezett piknik étkezésekkel, vadászkastélyban és erdei hotelben alvással. Két fő szakképzett lovas túravezető kíséri a 2-6 fős csoportot a különleges túrán. (a„Dél-zselici ízútvonal" lovas túrára jelentkezés a 06 30 550 7489-es telefonszámon)

A Mecsek Zöldút Egyesület az alábbi programokkal készült az őszi idényben:
Az aktív pihenést kedvelőket október 27-én és november 26-án a Nyugat-Mecsek legmagasabb pontjának, a Jakab-hegynek a megmászására csábítja a Telihold túra, és ha úgy hozza kedvük, a vendégházban tölthetik az éjszakát.
November 7-én Orfű Szalonna Fesztivállal készül a látogatók rohamára, akik egyúttal a barlangászást is kipróbálhatják.
Cserekúton a Biobia Portán Gazvacsorát tálalnak mindazoknak, akik olyan növényeket kóstolnának, amelyekről eddig fogalmuk sem volt, hogy ehetők. Ezen kívül az érdeklődők részt vehetnek gaz-cserkelésen. És hogy mi is ez pontosan? Cserekúton kiderül.

November 8-án a pécsi ASZPIK piacon helyi termelők áruiból válogathatunk, a kuriózum számba menő pécsi lakásétteremben, a Színesgyöngyök Kóstoldájában pedig a hagyományos cigány konyha ételeit kóstolhatjuk meg.

Németh Krisztina -EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: