2015. október 25., vasárnap

Kevésbé ismert tények a tej jótékony hatásairól




A tejfogyasztás szükségességét illetően számos vita látott már napvilágot, vannak azonban tények, amelyek vitathatatlanul jótékony hatásait igazolják. Kalcium és D-vitamin tartalmának köszönhetően segít a csonttömeg kiépülésében és megtartásában, az izomfelépítéshez magas minőségű fehérjeforrásként járul hozzá, és talán kevesebben tudják, de az idegrendszerre is rendkívül kedvezően hat.

Azoknak sem érdemes teljes mértékben lemondaniuk róla, akik például laktózérzékenységük miatt első blikkre azt gondolnák, a legokosabb amit tehetnek, hogy kiiktatják étrendjükből.

A tej az egyik legkomplexebb vitamin- és ásványi anyag forrás, összetevőinek köszönhetően a szervezet számos területére van jótékony hatással. Nem véletlen, hogy a kisgyermekek immunrendszerének megerősítéséhez, csonttömegük és izomzatuk felépítéséhez is anyatejre van szükségük, a későbbiekben pedig ezek megtartásához is hozzájárul a tejfogyasztás.

„Az anyatejben olyan ellenanyagok vannak, amelyek megvédik a csecsemőt a fertőző betegségektől, ez a tehéntejről nem mondható el. Az anyatej pótlására vagy kisgyermekek számára a kecsketej a legoptimálisabb, mert sokkal könnyebben emészthető, mint a tehéntej. A későbbiekben azonban, amikor a gyerekeknek már tehéntej is adható, rendkívül jó hatásai vannak a csontozat és az izomzat fejlődésére" - kezdte Dr. Plósz János gasztroenterológus.

„A tej kalcium- és D-vitamin tartalma gyerekeknél a csontnövekedéshez, a csontsűrűség növeléséhez és az izomzat fejlődéséhez járul hozzá elsősorban. Később segít a csonttömeg megtartásában, ezt a benne található magnézium, stroncium és C-vitamin is elősegíti. Az izomfelépítést magas minőségű fehérjeforrrásként támogatja, tartalmazza a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat, fontos energiaforrás, ami a sportolók számára kifejezetten hasznos lehet" - folytatta a szakember hozzátéve, hogy pozitív élettani hatásai miatt azoknak sem kell lemondani a tejről, akik érzékenyek a benne található tejcukorra.

Természetes nyugtató: a tej. „A laktózérzékenyeknél tejfogyasztás után hasfájás, puffadás és gázképződés jelentkezhet, a kellemetlen tünetek azonban laktáz enzimet tartalmazó készítményekkel, például rágótablettával megelőzhetők. A tejet azért sem érdemes teljes mértékig kiiktatni az étrendből, mert a benne található kálium segít a szív-és érrendszeri betegségek, így a magas vérnyomás és a stroke megelőzésében, miközben D-vitamin tartalma egyes kutatások szerint a vastagbélrák rizikóját is csökkentheti" - hangsúlyozta Dr. Plósz János, aki azt is kiemelte, hogy a tejben található kolin segít az idegi átvivő anyagok képzésében, ezáltal pozitív hatással van az alvásra, a memóriára és természetes nyugtatóként hat.

Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!


Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: