2015. október 22., csütörtök

Rangos európai díjat nyert az Eiffel Palace
A Pesti Hírlap hajdani palotájából újjászületett környezettudatos irodaház nyerte el a fenntartható építés egyik legrangosabb elismerését, a WorldGBC Europe Leadership in Green Building Awards 2015 díjat.A veronai Greenbuild Euromed konferencián 2015. október 15-én este jelentették be a fenntartható építés egyik legrangosabb európai seregszemléjének eredményét, ami hatalmas magyar sikert hozott: 'Épület' kategóriában az Eiffel Palace irodaház hozta el a pálmát. A kétévente odaítélt elismerés célja a kontinens legelőremutatóbb, leginkább környezettudatos létesítményeinek reflektorfénybe állítása, az iránymutató példák, jó gyakorlatok minél szélesebb körben való megismertetése. A hazai környezettudatos projektek a két évvel ezelőtti megmérettetésen is szépen szerepeltek, a mostani azonban minden képzeletet felülmúló eredmény, hiszen a (Közép-Kelet Európában elsőként) kettős minősítéssel rendelkező Eiffel Palace irodaház rendkívül erős mezőnyben végzett az élen.

„Rendkívül magas színvonalú volt az idei mezőny" - emelte ki Dr. Christine Lemaitre, a World Green Building Council világszervezet Európai Régiós Hálózatának elnöke. „A zöldépítés Európában egyre inkább reflektorfénybe kerül. Ahogy pedig a piac egyre jobban elmozdul ebbe az irányba, nagyon fontos, hogy bemutassunk olyan inspiráló példákat, ami másoknak is lendületet adhat és tanulságul szolgálhat. A 2015-ös mezőny díjazottjai pedig mind-mind kiemelkedő példái a fenntartható építésnek."

Kovács Attila, MRICS, a fejlesztő Horizon Development ügyvezető partnere az elismerés kapcsán kifejtette: „A WorldGBC Leadership Award mind közül a legrangosabb eddig elnyert díjaink sorában, és méltatják a jövőtudatos és egyben energiatakarékos fenntartható épületek fejlesztésére irányuló folyamatos törekvésünket. Az Eiffel Palace 120 éves történetével, innovatív technológiai megoldásaival és kettős környezettudatos minősítésével egyedülálló az európai irodaházak rangos portfóliójában."

Tornóczky Mónika, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council) titkára a díj kapcsán hozzátette: „Gratulálunk, és nagyon büszkék vagyunk az elismerésre, valamint tagunk, a DVM group szerepére a tervezés, a fejlesztés és a kivitelezés során. Az Eiffel Palace nagyszerű példája annak, hogy miként lehet egy történeti épületet fenntartható létesítménnyé tenni."

A zsűri munkáját segítő egyik szakmai szervezet, az Európai Építészeti Tanács szerint „az Eiffel Palace kiemelkedő példája az olyan kortárs építészeti projekteknek, ahol az innovatív energetikai és víztakarékossági megoldások egy történeti épületben kapnak helyet. Az Eiffel Palace felújítása úgy tartja szem előtt a jövő követelményeit, hogy egyidejűleg a múltra is reflektál."

A Mérnökkamarák Európai Tanácsa kifejtette: „A tudásalapú társadalomnak az erőforrások intelligens felhasználásán kell alapulnia, csak így válik lehetővé a fenntartható termelés kevesebb fogyasztás mellett."

http://www.worldgbc.org/activities/govt-leadership-awards/europe


Az Eiffel Palace irodaház Budapest belvárosában található, és nagyszerű példája a fenntarthatóságot szem előtt tartó műemléki felújításnak. A projekt a várostervezés, a környezettudatos innováció és a kiemelkedő színvonalú kivitelezés szempontjából is példaértékű. A régi pompájához méltó módon felújított 120 éves épület környezettudatos irodaházzá alakult. Az eredetileg Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján 1894-ben épült néhai Pesti Hírlap székház, majd Zrínyi Nyomda újjászületése után 2013-ban nyitotta meg újra kapuit. Az átalakítás során a homlokzat Baliga Kornél építész, tervezőművész által rekonstruált korabeli tervek alapján nyerte vissza eredeti fényét, a legkorszerűbb technológiai és fenntarthatósági követelményeket is kielégítő építészeti megoldások pedig Gelesz András Ybl-díjas építész tervezőnek köszönhetők.

Az épület Közép-Kelet Európában egyedülálló módon kettős környezettudatos minősítéssel rendelkezik, a LEED „Arany", illetve a BREEAM „Nagyon jó" fokozatú elismerésével. Mindez olyan tudatos technológiai megoldásoknak köszönhető, mint a rendkívül hatékony energia- és vízfelhasználás, a napkollektorok és napelemek alkalmazása, az esővíz-hasznosítás, a beépített víztakarékos csapok, a jelenlét-érzékelős világítás, az energiatakarékos LED-izzók, a programozható liftek vagy a zöld tetőteraszok. Az épület ötszintes mélygarázsában kerékpártárolók is helyet kaptak, a hozzájuk kapcsolódó öltözőkkel és zuhanyzókkal, és itt találhatók az elektromosautó-töltők is. Az átriumban látható zöldfal a növények megnyugtató, természetes atmoszféráját csempészi be a belvárosi épületbe.

A ház felújításakor fontos szempont volt a megőrzés, hiszen történeti épületről van szó. Ennek jegyében újjászületve kerültek vissza eredeti helyükre a belső udvar öntöttvas elemei és megmaradt a díszes főlépcső is, a homlokzat pedig sok évtizedes pusztulás után visszanyerte eredeti szépségét. A nyomdapalota múltja előtt való tisztelgésként az előcsarnokban régi nyomdagépek és a nyomdászat egyéb relikviái kaptak helyet.

http://eiffelpalace.hu/en/the-building


A DVM group - hazánk legkomplexebb építőipari szolgáltatásokat nyújtó cégcsoportja - 1995-ös megalapítása óta a magyar ingatlanszektor meghatározó szereplője. A portfólió elemei az építésztervezés, a projektmenedzsment, a környezetvédelmi szaktanácsadás, a generálkivitelezés, a fejlesztésmenedzsment és a kivitelezés menedzsment. A fejlesztésmenedzsment divíziót a Horizon Development képviseli, olyan referenciaprojektekkel, mint az Eiffel Palace és az Eiffel Tér irodaházak, és olyan jövőbeli fenntartható fejlesztésekkel, mint a Váci 1, a Szervita tér, és a Promenade Gardens. www.dvmgroup.com, www.horizondevelopment.hu, www.eiffelpalace.hu

A World Green Building Council (WorldGBC)
A világszervezet nemzeti Fenntartható Építészeti Tanácsok (Green Building Councils) globális hálózata, amelyek célkitűzése, hogy példaértékű beruházások és a piac megfelelő irányba való elmozdítása révén küzdjenek a fenntartható építés térnyeréséért. Céljuk, hogy az épített környezet átalakításával úgy váljon lehetővé a komfortos, minőségi életforma, hogy közben tiszteletben tartja bolygónk erőforrásait. www.worldgbc.org/regions/europe

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) a környezet iránt elkötelezett építészekből, belsőépítészekből, mérnökökből, kutatókból, gazdasági szakemberekből, az építésgazdaság különböző területein működő cégekből és szervezetekből egyesületi formában alakult non-profit, országos szakmai, társadalmi együttműködés. A szervezet célként tűzte ki maga elé azt, hogy a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek elősegítése révén hozzájáruljon a környezetileg felelős és egyben megtérülő építkezési gyakorlatok elterjedéséhez Magyarországon. www.hugbc.hu


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: