2015. október 5., hétfő

Őszi programajánló




Változatos időjárás, változatos programok jellemzik az őszt. Lesznek futós, sütős, állatszámolós, és tökös programok.

Siófoki Halfesztivál;  október 9-11. www.kulturkozpont-siofok.hu; A Siófoki
Halfesztivál harmadik ízben kerül megrendezésre Siófok Fő terén. Az új kulturális és gasztronómiai fesztiválon ezen a hétvégén minden a halról szól. Az esemény tematikájában a Balatonhoz, a halhoz, a halászathoz és a horgászathoz kapcsolódik. A fesztivál a hagyományos gasztronómiai és kulturális kínálaton túl bepillantást nyújt a balatoni halászat tevékenységébe.

Tökfesztivál; október 10.; Balatonalmádi; www.pkkk.hu; Balatonalmádi hagyományos tökfesztiválja a Pannónia Kulturális Központ előtti téren. Játszóház, bohócparádé, pónilovaglás, töklámpás faragás és tökös ételek kóstolója vár kicsiket és nagyokat.

Tök jó nap; október 10.; Fonyód; www.fonyod.hu; A Tök Jó Nap a piactéren kerül megrendezésre egy szombati piacnapon. Az idelátogatók a már megszokott hangulatos forgatagban élvezhetik a piac nyújtotta látványosságokat és az új rendezvény által a fellépőket. Megtekinthetik és megkóstolhatják a kézművesek portékáit és termékeit. A változatos műsorok mellett a töké és az abból készített ételeké, díszeké a főszerep. A különféle standokon sok, rendkívül kreatívmegoldást láthatnak a szemlélődők és igazán finom, eddig talán nem közismert ételeket is lehet kóstolni.

Lombhullató túra; október 10.; Gyenesdiás; www.termeszethaza.hu; A Keszthelyi-hegység élővilágával nem csak a Természet Háza látogatóközpontban, hanem vezetett tematikus túrák, így a Lombhullató túra keretében is megismerkedhetünk.

Várfutás; október 10.; Szigliget; www.szigliget.hu; Október 10-én rajthoz állhatnak azok a sportolni vágyók, akik a Szigligeti Várfutáson szeretnének részt venni. A XVI. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány, Palonai Magyar Bálint katonáival a segítségükre sietett és felmenekítette a szüretelőket a várba. Az akkor életükért futó szigligetieknek állítunk emléket ezzel a rendezvénnyel. A Várfutás során a futók 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek.

Ferencsik Emlékhangverseny; október 22.; Balatonfüred; www.vaszaryvilla.hu; A hagyományos Ferencsik János Emlékhangverseny idén is megrendezésre kerül a Ferencsik János Zeneiskola szervezésében.

Szigligeti Süllőfesztivál; október 23-25.; www.sullofesztival.hu; www.szigliget.hu; A Szigligeti Süllőfesztivál 2006 őszén került először megrendezésre hagyományteremtő szándékkal a Szigligeti Turisztikai Egyesület szervezésében. Célja volt a turisztikai szezon meghosszabbítása a helyi vállalkozások élénkítésére. Idén ismét bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.

Éghajlat Védelmi Világnapi túra; október 24.; Balatongyörök; www.balatongyorok.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy szép őszi túrára. A Szépkilátótól, a Bélap-völgyön keresztül, az Apró-hegyeket és a Bise-kő ormát megkerülve jut el a csoport színes cserszömörcés karsztbokorerdők között túrázva a Bél Mátyás kilátóhoz. A kilátóról a közeli erdők őszi színpompája csodálatos látványt nyújt. A túrát a BfNPI természetvédelmi őre vezeti.
A túra hossza 8 km, szintkülönbség kb. 260 m, időtartam 4-5 óra
Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, enni-innivaló. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Kálmán Imre Emléknapok, október 24-25.; Siófok; www.kulturkozpont-siofok.hu; A Kálmán Imre Kulturális Központ rendezi meg minden évben a siófoki születésű és később világhírűvé vált zeneszerző emléke előtt tisztelgő Kálmán Imre Emléknapokat. A rendezvénysorozatban operett-előadás, zenés beszélgetés és kiállítás várja az érdeklődőket. A zeneszerző leghíresebb dalait közkedvelt előadóművészek adják elő. A rendezvény programjai között más műfajok kedvelői és a gyermekek is találhatnak kedvükre való kikapcsolódási formát.

Vidékjáró - Nemzeti Parkok ízei Bagoly éve a Levendula Házban; október 24.; Tihany; www.bfnp.hu; www.levendulahaz.eu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. A látogatók a nap folyamán kóstolójeggyel megkóstolhatják a nemzeti parki védjeggyel ellátott termékeket és a belépőjegy megváltásával vendége a Levendula háznak egy csésze teára az a látogató, aki magával hozza saját bögréjét. A kézműves foglakozáson a látogatók baglyos pompont készíthetnek.

II. Avasi Murci Napok; Október 16-17.; Miskolc, Avasi Cellarium (Miskolc, KisavasElsősor 2.); www.cellarium.hu; Murci, karcos, rámpás bor - sok, többségében ma már furcsa elnevezés közel ugyanazzal a jelentéssel: erjedésnek indult, szénsavas, átlátszatlan, alacsony alkoholtartalmú ital valahol a must és a bor között. Ennek a különleges italnak a kóstolásakor kicsit ott lehet mindenki a bor születésénél.

XXII. Szolnoki Globe Fesztivál - Országos Színjátszó Találkozó; október 16-17.; Szolnok,  Aba-Novák Kulturális Központ; www.ankk.hu; A fesztivál sajátossága a diákszínjátszó előadások versenyhelyzet nélküli bemutatása, amely önfeledt, felszabadult légkört kölcsönöz a rendezvényeknek. A "Globe-ra" évente kb. 200-250 diákszínjátszó, és drámatanár érkezik. A fesztivál középpontjában a diákszínjátszó produkciók állnak, de szerves részét képezik a találkozónak a szakmai fórum, valamint a szabadidős programok is.

Lehalászási Ünnep; október 10-11.; Hortobágy, Elep, Elepi Halastavak; www.lehalaszasiunnep.hu; A rendezvényen halászati bemutató során bepillantást nyerhetnek egy olyan világba, mely eddig rejtve maradt a kíváncsi szemek előtt. Halászati kiállításunkon testközelből ismerhetik meg a halászat közben használt eszközöket és Hortobágy vizes élőhelyét. A két nap alatt folyamatos színpadi programok, horgászverseny, országos halétel főzőverseny, gyermekjátékok és kézműves vásár biztosít igazi kikapcsolódást az egész család számára.

Darufesztivál; október 23-24.; Hortobágy, Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar; www.hnp.hu; A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő vonulásának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett hétvégi programok a Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvarban kezdődnek. A daruvonulási szezon kiemelt eseménye a Daruünnep.

Szent Dömötör Napi Behajtási ünnep; október 24.; Hortobágy, Vásártér; www.hortobagy.eu; Az állatok késő őszig - amíg a jószág havat hoz a hátán - a pásztorral együtt a legelőn vannak. Ekkor behajtanak a telelő helyekre, és el kell számolniuk a jószággal. Előkerül a rovásfa két fele és a pásztor és a gazda egyeztetik azt. Az elveszett állatok emlékére koszorút eresztenek a Hortobágy folyóba.

Szoboszlói Szüreti Mulatság; október 23-25.; Hajdúszoboszló, Szent István park; www.hajduszoboszlo.hu; A kiváló magyar borok ünnepe ez, ahol megelevenedik a szüretelés tradíciója. Az ünnepi asztalra a hajdúsági ételek mellé magyar borok és pálinkák kerülnek. A három nap során a látogatók igényes programokon szórakozhatnak, a rendezvényen fellépnek amatőr művészeti csoportok, alternatív zenekarok, ismert magyar előadó művészek.

Őszi Szolnoki Művészeti Hetek; október 29.- december 3.; Szolnok, Megyeháza; www.szolnokfesztival.hu; A művészeti rendezvénysorozat színes kínálatában komoly-, könnyű- és népzenei, tánc- és mozgásművészeti produkciók egyaránt szerepelnek neves hazai művészek és együttesek tolmácsolásában.

Csabai Kolbászfesztivál; október 22 - 25.; Békéscsaba, Városi Sportcsarnok és annak környező területe; www.csabaikolbaszfesztival.hu; A fesztivál Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb gasztrokulturális rendezvénye. A büszkeséget tovább fokozza, hogy 2013-ban a csabai kolbász hungarikum lett. A fesztivál programjai a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. A fő attrakciói a kolbászkészítő versenyek. Naponta disznóvágás-bemutatókra is sor kerül, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a résztvevők.

30. SPAR Budapest Marathon; október 11.; info@futanet.hu; http://www.budapestmarathon.com; Három évtized alatt legendássá vált a SPAR Budapest Maraton® Fesztivál, az ország legnagyobb szabadidősport-rendezvénye, melyre évente több mint 20 ezer futót regisztrálnak. A 2014-es rendezvényre 23.450 regisztráció, és ezen belül 3.300 nemzetközi regisztráció érkezett, elsősorban Franciaországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból, Németországból és Lengyelországból. 

ArtMarket Budapest; október 8-11.;  Millenáris; www.artmarketbudapest.hu; A 2011-ben létrejött ART MARKET BUDAPEST nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár különleges találkozási pont a művészek és műgyűjtők, szakemberek és a művészet szerelmesei számára. A vásár olyan művészeti kompozíciót mutat be Európa talán legkülönlegesebb kiállítási csarnokaiban, amely a legpatinásabb nemzetközi vásárokról ismert kiállítóknak is lehetőséget ad, de kiemelten kezeli a máshol talán még nem is látott, a nemzetközi színtéren még fiatal galériákat és művészeket, köztük a jövő épp most feltörekvő sztárjait. A jelentős nemzetközi érdeklődés, a több mint 30 országból érkező kiállítók és a 25.000 főt meghaladó nemzetközi közönség egyértelművé tette, hogy a művészeti világnak és a széles közönségnek egyaránt igénye van egy ilyen különleges találkozóra.

3. Kürtőskalács Fesztivál... Kürtőskalács, gyerekcsodák, mesevilág; október 9-11.; Városliget (Vajdahunyad vára); www.kurtoskalacsfesztival.hu; A fesztivál elsődleges célja továbbra is a kürtőskalács népszerűsítése, eredeti, hagyományos, faszénparázson való készítési módjának megismertetése, ezáltal pedig a magyar tradíciók ápolása. Természetesen lesz „Csináld magad!" kézműves foglalkozás és Nagy Közös Sütés is, ahol az idén a rendezők szeretnék a Kürtőskalács egyszerre sütés rekordját ezúttal a Guinness rekordok könyvébe is bejegyeztetni.      

XV. Tatai Öreg-tavi Nagy Halászat; október 16-18.; www.oregtavinagyhalaszat.hu; A rendezvény a tatai vár, az Öreg-tó és az Esterházy-kastély környezetében kerül lebonyolításra, melyek Tata legkiemelkedőbb pontjai. A rendezvény fő attrakciója az országban egyedülálló, 400 méteres húzóhálóval történő látványhalászat. A fesztivált végigkíséri az ország egészének halas gasztronómiáját felvonultató halfőzés és vásár, ahol a különböző specialitásokat is megízlelhetik az idelátogatók.

Pécsváradi Leányvásár; október 16-18.; www.pecsvaradivar.hu; Az 1966 óta rendszeresen, minden esztendő októberében megrendezett Pécsváradi Leányvásár abból a szokásból ered, hogy a szomszédos Zengővárkony és Pécsvárad református magyar fiataljai Lukács-napjához kötődően, az október 18-ához legközelebbi hétvégén mindig találkoztak. Egyfajta ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, barátságkötő, szerelemébresztő alkalom, mikoris mindenki találhatott magához való párt. Az első este nagy bállal zárult, másnap pedig a pécsváradi vásárban a fiatalok megvehették azokat a mézeskalács szíveket, melyeken rajta szerepeltek a szerelmi vallomások - és kimondani így már nem is kellett azokat. Ezt a játékos, kedves ünnepet nevezték el leányvásárnak, amely most már évről évre gazdag programmal csábítja a látogatókat a településre: hagyományőrző népi együttesek seregszemléje, menettánc, gálaműsor, népművészeti kirakodóvásár egyaránt megtekinthetők ilyenkor a város központjában.

XXXI. Vendel-napi Búcsú; október 18.; Magyarlukafa; www.magyarlukafa.hu; Lukafa 1985 óta minden évben megtartja az immár híres Vendel-napi Búcsúját, vagyis október 20. Vendel nap után következő vasárnap Lukafa ünnepel. Ez a búcsú az egykori Vendel napi búcsúk felébresztése volt. Ma már sokan gyűlnek itt össze ezen a napon közeli és távoli vidékről, hogy Vendelnek szobra előtt köszöntsék a pásztorok patrónusát, és mint névnaphoz illik, ünnepeljenek. A búcsúhoz hozzátartozik a kirakodó vásár is. Itt az igényes áruk nemcsak a közeli vidékről, hanem távolabbi régiókból is szép számmal érkeznek. A gyerekeket kitűnő gyerekműsor, foglalkozás várja, s a hagyományos folklór műsor is szerves tartozéka a lukafai búcsúnak.

Tisza-tavi Madaras Fesztivál; október 17-18.; Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum; www.ttoc.hu; Tudta, hogy 157 madárfajt regisztráltak a Tisza-tónál? Ennek a kivételes világnak néhány példányát figyelheti meg, fotózhatja le ezen a hétvégén. További kínálat: Madaras vásár, solymász és ragadozó-madár bemutatók, távcső bemutató. Természetfotós pályázat és verseny. Éttermeinkben „szárnyas" menüsor.

Tökös falu; október 31.; Poroszló, éttermek; www.ttoc.hu; Űzzük el a gonosz szellemeket! Faragott töklámpások szépségversenye, esti eredményhirdetés. Éttermeink tökös menükínálata.


Németh Krisztina és Tóth Tibor - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: