2008. augusztus 14., csütörtök

Kánikula, jégkorszak - milyen lesz a jövő?





A múlt héten kellemes, nyári napjaink voltak, most dübörög a kánikula. De elég egyetlen vihar, hogy egyik napról a másikra akár 20 fokkal csökkenjen a hőmérséklet. Természetes lenne? Aligha.

Míg őseink - beleértve a legközelebbi felmenőket is – még vígan élvezhették a tavasz, a nyár az ősz és a tél adta természeti szépségeket, ma már ugyanezt nem mondhatjuk el magunkról. Képletesen, de gőzerővel dübörög a globális felmelegedés. Ma már nem meglepő, ha a negyven fokos kánikulából - egy hirtelen jött, hatalmas széllel kísért viharnak köszönhetően - 10 fokra hűl le a hőmérséklet. Szinte pillanatok alatt lehet nyárból tél, de ez vissza is igaz. Az elmúlt években ugyanis már arra is volt példa, nem is egyszer, hogy napsütéses tavaszi melegben, hó és jégvirágok nélkül, vártuk a Karácsonyt.
És hol van/lesz a folyamat vége, ha nem teszünk semmit? Tudósok a sarkkörök olvadásáról beszélnek, és arról a felmelegedésről, amely várhatóan egy újabb jégkorszak lesz.

A globális felmelegedést, az üvegházhatás problémáit már nemcsak beszéd szintjén érdemes említeni.Nem elég gondolatokba foglalni, elmélkedni róla. Ma már nem szabad szemet hunyni felette. Tenni kell érte, és ami legfontosabb elhinni, az ember egyként is hatalmas változásokat érhet el a további környezeti katasztrófák megakadályozása érdekében.

És bár igaz, a tudósok a globális felmelegedést elsősorban a magas fokú szén-dioxid kibocsátás egyik negatív velejárójaként magyarázzák, azért a rosszul rögződött háztartási szokások is ludasak lehetnek az ügyben.


Nincsenek megjegyzések: