2008. augusztus 18., hétfő

1850. - Meghalt Honoré de Balzac francia író (Elveszett illúziók)


1850. - Meghalt Honoré de Balzac francia író (Elveszett illúziók)


Világirodalmi jelentősége

"Ha a töméntelen történet közül csak a Goriot apót, a César Birotteau-t, az Elveszett illúziókat és az Eugénie Grandet-t írta volna meg, akkor is vele kellene kezdeni a realista regény történetét. Holott még a kisebb elbeszélések között is akad páratlan remekmű". – olvashatjuk a Világirodalom Arcképcsarnokában az íróról.

Élete
* Ősei dél-franciaországi parasztok voltak, apja hadsereg-élemező tisztként a császárság idején vagyonra tett szert.
* A család neve eredetileg Balsa volt. Az író nagybátyja Louis Balsa megölt egy lányt annak idején, ezért kivégezték. Apja megváltoztatta így nevüket Balzac-ra, később önkényesen odafűzte a nemesi eredetre utaló de szócskát, s kisajátított magának egy régi nemesi címert is.
* Részben családon kívül nevelkedett. 1807-1813 között bentlakóként az oratoriánusok vendome-i kollégiumában tanult, majd szülei kívánságára beiratkozott a jogra. 1819-ben, félbehagyott jogi tanulmányok után írnok lett. Irodalmat hallgat a Sorbonne egyetemen, de tudományos előadásokra is jár. Verses tragédiákat kezd írni. Álnevek alatt, megélhetési célból kb. harminc romantikus ponyvaregényt publikál. Betűöntödét alapít, ebbe a vállalkozásba belebukik. 1829-ben sikert arat A házasság fiziológiája című könyve, és ugyanekkor jelenik meg a "Huhogók" című történelmi regénye.
* 1832-ben komoly közönség-, egyszersmind kritikai sikert ér el első főműve, A szamárbőr (Le peau de chagrin). Két év múlva adja ki a Goriot apót, amelyben először alkalmazza a visszatérő szereplők rendszerét. Ezeknél is ismertebb lesz A harminc éves asszony című műve.
* 1834-től kezd kialakulni a nagy regényfolyam, az Emberi színjáték (Comédie Humaine) terve: ebben visszatérő szereplők lesznek, és erősen vagy lazábban a ciklus minden regényének cselekménye összefügg. Birtokot vásárol, különböző nagyravágyó, általában nem sikerülő gazdasági tervei vannak. Napi 16 órát dolgozik, rendszeresen egész éjjel ír, rendkívüli regényírói termékenységének egyik közvetlen főoka: hatalmas adósságai.
* 1842-ben meghal külföldi levelezőpartnerének és szerelmének, Madame de Hanska grófnőnek a férje, egy lengyel földbirtokos. Ekkor meglátogatja Madame de Hanskát, és a grófnő ukrajnai birtokán is hosszabb időt töltenek.
* 1848-ban felhagy az írással. Ukrajnába utazik, ahol 1850-ben feleségül veszi Madame Hanskát. A Francia Akadémia (Académie Française) elutasítja felvételét. Nemsokkal esküvője után súlyos látásromlás áll be nála, mely valószínűleg cukorbetegség szövődménye. A rendkívül erőltetett életmód és munkatempó következtében ez év augusztusában meghal.
* Balzacról köztudott, hogy nem volt vonzó férfit, sőt züllött életmódja egyenesen sokat rontott külsőjén. Azonban számos szeretője volt már életében, s rendkívül csapodárnak bizonyult. A nők leginkább írói tehetsége miatt bálványozták, ám később Balzacban ez inkább teher volt, mert úgy látta, hogy pusztán csak az írót szeretik benne és nem a férfit.



Honore de Balzac
francia regényíró
1799. május 20. — 1850. augusztus 18.





Nagy akaraterő nélkül nincs nagy tehetség sem.



Kincseskamra az emberi szív, de aki egyszerre kiüríti, tönkrejut.



A szerelem csak jelenidőt ismer.



Törjünk magasra. Ha meg akarjuk vívni az eget, az Úristent kell célba vennünk.



Minél inkább bírálunk, annál kevésbé szeretünk.

Nincsenek megjegyzések: