2008. augusztus 26., kedd

Kellemetlen igazság Al Gore-tól





A Kellemetlen igazság Al Gore amerikai politikus írása, mely a globális felmelegedés elleni lépéseket szorgalmazza. Gore George Bush politikai ellenfele, aki az iraki háború és az amerikai gazdaság védelme helyett a környezet védelmét sürgetné. Szó esik a Kiotói jegyzőkönyvről, az Aral-tó eltűnéséről, a Csád-tó (a világ 6. legynagyobb tava) kiszáradásának utolsó szakaszáról, a már kihalt állatokról, a szén-dioxidról, arról, hogy az elektromos áram használata, pocséklása, növekvő igénye tovább növeli a globális felmelegedést, Bush által lefizetett lobbizókról (Philip Cooney), akik tagadják és elhitetik velünk a felmelegedés létezésének hamisságát, azokról a tévhitekről, amiket ezek az emberek okoznak, a columbiai gleccser fogyásáról, a hurrikánokról (Katrina, Emily, Wilma, Rita), a környezetvédő Roger Revelle professzorról, a tundra fagyott talajának kiolvadásáról és az emiatt bekövetkezett épületeknek az összeomlásáról, az Antarktisz Larsen-B selfjegénekGrönlandon kialakult olvadékvíz-tavakról. 2003-ban pedig a Északi-sarkvidék legnagyobb selfjege kettéhasadt. teljes széteséséről, a Nyugat-antarktiszi selfjég közelgő elpusztulásáról,

Al Gore ír a Dominikai Köztársaság erdészeti stratégiájáról, Haiti ellenpéldájaként, ahol nem foglalkoznak vele. Azokról a környezetvédelemmel foglalkozó tudósokról, akiket figyelmen kívül hagyott Bush és kabinetje. Az állatvilág átalakulásáról. A termőterületek talajnedvessége akár 35%-kal fog csökkenni. Gyakoriabbak lesznek a tűzvészek és gyengül a növények minősége.

Al Gore ír arról, hogyan kell átalakítanod a napjaidat, hogy túlélje a Föld. 2015-ben bekövetkezik a globális éghajlati fordulópont, ha az emberiség nem csökkenti radikálisan a szén-dioxid kibocsátását.

Mindezt gyönyörű felvételekkel illusztrálva.

„A világtérképeket újra kell rajzolni.”, Sir David King, az Egyesült Királyság Tudományos Tanácsadója, 2004, Berlin.

„A halogatás, a félmegoldások a megnyugtató és a félrevezető fortélyok, a késlekedés ideje lejárt. Most a következmények időszakába lépünk.” Winston Churchill, 1936

Al Gore Kellemetlen Igazság című filmje 2 Oscar díjat nyert el (legjobb dokumentumfilm, legjobb betétdal)

A Kellemetlen igazság nem más, mint egy fényképekkel, grafikonokkal, egyéb ábrákkal megpakolt előadás. Az 56 éves előadó így indít: "Al Gore vagyok! Egy időben az Egyesült Államok következő elnöke voltam." A közönség persze somolyog, mire az exalelnök: "Én nem találom ezt annyira viccesnek!"

Fokozottan veszélyeztetett állatfajok

„Az amazonasi esőerdők kipusztítása sok faj kihalásához vezet és egyidejűleg gyarapítja a légkörszén-dioxid-koncentrációját is.”

Az emberiség 10 legmelegebb éve az elmúlt 14 év során volt.

Kutatók és glaciológusok jégmagmintákkal bizonyították állításukat. A következő évek voltak történelmünk legmelegebb évei: 1991, 1995, 1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006.

Forrás: Wikipédia

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Erős negyvenesként valóban aggasztó, milyen világot hagyunk a gyerekeinkre. A felmelegedés miatt kipusztulásra ítélt állatfajok az egyik probléma, bár a jegesmedve a mi számunkra első látásra érzelmi kérdésnek tűnhet. Hasonlóan távoli problémát jelez, hogy Ausztráliában a mosogatógépeket már csak a legtakarékosabbb üzemmódban használhatják, a vízhiány miatt. De amikor majd az Alföld elsivatagosodásával kell komolyabban szembenéznünk és a mezőgazdasági problémákkal, akkor érezzük csak igazán a bőrünkön a problémát.