2008. augusztus 16., szombat

Hetven éve született Balczó András






Hetven éve, 1938. augusztus 16-án született Balczó András
nyolcszoros magyar, háromszoros olimpiai és tízszeres
világbajnok öttusázó. A Nemzet Sportolója Kondoroson született. Másfél éves volt, amikor Nyíregyházára költöztek, ahol édesapja Túróczy Zoltán evangélikus püspök másodlelkésze volt. 1955-ben egy országos versenyen Benedek Ferenc fedezte fel tehetségét. 1956-ban, az érettségi után az ő közbenjárására került fel Budapestre, ahol a Csepel SC sportolója lett.
BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!!!


1973-ban visszavonult. Tiszta, emberi értékeken nyugvó meggyőződésével, szókimondásával, „nyakasságával" azonban nem tudott mit kezdeni az akkori politikai vezetés, ezért - bár szakmailag megillette volna -, nem nevezték ki szövetségi kapitánynak. Hogy a sportág közelében maradhasson, belovagló lett az Országos Lótenyésztési Felügyeletnél; közben a Testnevelési Főiskolán megszerezte a vívó- és az öttusaedzői szakdiplomát is, hátha mégis szükség lesz rá. Mivel reményei nem váltak valóra, 1983-ban végleg visszavonult a sportélettől, azóta szellemi szabadfoglalkozású.

1976-ban Dávid Sándor könyvet írt róla, Kósa Ferenc pedig nagy port kavaró filmet forgatott pályafutásáról. A Küldetést óriási sikere ellenére pár vetítés után levették a mozik repertoárjáról.

1996-ban Magyar Örökség-díjjal tüntették ki, 2001-ben a MOB védnökségével a Nemzeti Sport által rendezett szavazáson - Puskás Ferenc mögött -, a XX. század második legjobb magyar férfi sportolójává választották. Az év végén megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság Érdemérmét is. 2004-ben a Nemzet Sportolójának választották.

„Szenvedésbe ágyazott gyönyörűség” címmel (2005) megjelent könyvében Kocsis L. Mihály beszélget vele pályafutásáról, életéről.

Noha vallásosan nevelték, Istenhez - mint vallja -, csak édesapja halálát követően került közel. Szilárd hite azóta is megingathatatlan. Az abortusz ellenzője, erre példa saját élete is: feleségével, Császár Mónikával, a müncheni olimpia bronzérmes tornászával közösen tizenkét gyermeket nevelnek Budakeszin, a bajnok saját kezűleg felépített házában.

Nincsenek megjegyzések: