2017. május 5., péntek

Nyáresti koncertek az Állatkertben: az idei már a 16. évad
Júliusban és augusztusban szerda esténként ismét nyáresti koncertekkel várja a zenebarátokat a Fővárosi Állat- és Növénykert. A hagyományos Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat keretében összesen hét előadásra kerül sor, és lesz még egy további jótékonysági meglepetéskoncert is az idén 25. születésnapját ünneplő Állatkerti Alapítvány szervezésében.
  Tizenhatodik évadjához érkezett a Zenés Állatkerti Esték. A hagyományos nyáresti koncertsorozat keretében az idei szezonban összesen hét koncertre kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az előadások a hagyományoknak megfelelően szerdánként lesznek, így július első szerdájától augusztus harmadik szerdájáig minden héten koncerttel várja a közönséget az Állatkert. A koncertsorozat részletes programja az alábbiak szerint alakul:
július 5. (szerda), 20:30 - Kern András (vendég: Hernádi Judit és Heilig Gábor) - Lövölde tér
            (esőnap július 6-án, csütörtökön); a koncert helyszíne a Főkapu tér lesz;
július 12. (szerda), 20:30 - Budapest Klezmer Band (vendég: Tompos Kátya - Örömteli klezmer
(esőnap július 13-án, csütörtökön); a koncert helyszíne a Főkapu tér lesz;
július 19. (szerda), 20:30 - Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra (koncert és táncbemutató) - Aki él és mozog, az szvinget jár
(esőnap július 20-án, csütörtökön); a koncert helyszíne a Főkapu tér partja lesz;
július 26. (szerda), 20:30 - Sárik Péter Trió (vendég: Falusi Mariann, Berki Tamás, Szőke Nikoletta) - Jazz-kívánságműsor különkiadás!
(esőnap július 27-én, csütörtökön); a koncert helyszíne a Nagy-tó partja lesz;
augusztus 2. (szerda), 20:30 - Geszti (vendég: Széles Iza)
(esőnap augusztus 3-án, csütörtökön); a koncert helyszíne a Főkapu tér lesz;
augusztus 9. (szerda), 20:30 - Papajazz (vendég: Malek Andrea, Szolnoki Péter)
(esőnap augusztus 10-én, csütörtökön); a koncert helyszíne a Nagy-tó partja lesz;
augusztus 16. (szerda), 20:30 - Budapest Bár
(esőnap augusztus 17-én, csütörtökön); a koncert helyszíne a Főkapu tér lesz;
A koncertek minden alkalommal 20 óra 30 perckor kezdődnek, de az előadásokra érkező közönség előtt már 19 órakor kitárulnak a kapuk, így egy kellemes esti sétát is lehet tenni az Állatkertben. Az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. Jegyek az Állatkert pénztáraiban, illetve a Jegymester országos jegyirodai hálózatánál (online: www.jegymester.hu) válthatók 3700 forintos egységáron. A jegyek már május 4-től megválthatók.
A Zenés Állatkerti Esték hét koncertjén felül az idén 25. születésnapját ünneplő Állatkerti Alapítvány - a negyedszázados évforduló alkalmából - külön jótékonysági ráadáskoncertet szervez:
augusztus 23. (szerda), 20:30 - alapítványi jótékonysági ráadáskoncert
            (esőnap nem lesz); a koncert helyszíne a Főkapu tér lesz;
Az alapítványi ráadáskoncert fellépőinek neveit az elkövetkező hetekben újabb és újabb meglepetésként hozzák majd nyilvánosságra. A programbemutató sajtótájékoztatón azonban már kiderült, hogy a fellépők között lesz Tóth Gabi is, valamint, hogy a koncerten fellépő művészek egy különleges, kimondottan erre az alkalomra írt dalt - Rakonczai Viktor és Orbán Tamás szerzeményét - is előadják.
Az Állatkerti Alapítvány jótékonysági koncertjére a belépőjegyek az Alapítványnak tett adományként válthatók meg 3700 forintos áron. A főbejárat melletti alapítványi irodában - korlátozott számban - kiemelt támogatói jegyek is kaphatók 10.000 forintért. A kiemelt támogatók az előadást VIP-ülőhelyekről élvezhetik, és meghívást kapnak a koncertet követő állófogadásra is.
A zenés programok másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már a megnyitás évében, 1866-ban működött a Pálffy gróf adományaként felállított zenepavilon. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a követező évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a „Rádió" című slágerben. Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni.

Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E koncertsorozat részeként az elmúlt másfél évtizedben összesen 111 előadásra került sor az Állatkertben.

Foto: Lantai József

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: