2017. május 29., hétfő

Forradalom: Az orosz avantgárd története
A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő része, a Forradalom: Az orosz avantgárd története című angol-orosz film június 1-től Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban tekinthető meg a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

„A művészet templomai" ismeretterjesztő sorozat következő epizódjában Oroszország történelmének és művészettörténetének egy rövid, ám annál jelentőségteljesebb szegmense, az 1917-es orosz forradalom és az orosz avantgárd korszak tárul fel, ritkán látható archív felvételek, műelemzések és szakértői interjúk segítségével. Az Orosz Állami Múzeum, az Állami Tretyjakov Galéria, az Ermitázs Múzeum és londoni Királyi Művészeti Akadémia közreműködésével készült merész és izgalmas dokumentumfilmben olyan művészek életét és munkásságát ismerhetjük meg - műveik elemző bemutatása mellett leszármazottaik személyes beszámolóiból - mint Chagall, Kandinszkij, Kusztogyijev, Malevics és még sokan mások.

Az avantgárd a társadalom modernizálását célzó változások és a forradalmi propaganda szolgálatába állítva még radikálisabb hatású volt Oroszországban, mint Nyugaton.
Az irányzatot a vörös forradalom és az új kommunista állam kezdetben a saját céljai érdekében pártolta, később, alig 15 év után a sztálini diktatúra betiltotta, eltiporta. Az alkotók a Gulágra vagy még rosszabb, kivégzőosztag elé kerültek, az alkotások pedig évtizedekig raktárak mélyén pihentek, ahonnan csak a hatvanas évektől kezdve, a nyugati érdeklődés hatására kezdtek fokozatosan előkerülni. A The Times kritikusa által „radikális vizuális élményként" jellemzett dokumentumfilm ezekre az egykor betiltott remekművekre fókuszál, bemutatva azokat az úttörőket, akik küldetésüknek tekintették, hogy egy Új Művészetet alkossanak egy Új Világnak (erre utal a film eredeti címe: New Art for a New World).

A művészet templomai - Forradalom: Az orosz avantgárd születése
színes, feliratos angol-orosz ismeretterjesztő film
rendező: Margy Kinmonth
Magyarországi bemutató: 2017. június 1.
Korhatás: 12 éven felülieknek
Forgalmazza a Pannonia Entertainment

Uránia Nemzeti Filmszínház
Budapest, Rákóczi út 21.

https://youtu.be/RIcngndLezA
http://pannonia-entertainment.com
http://www.urania-nf.hu
 

Nincsenek megjegyzések: