2017. május 25., csütörtök

Három napig tart a Régészet Napja a Magyar Nemzeti MúzeumbanA csontok nem felednek és csak arra várnak, hogy elmondhassák a történetüket - három napig tart a Régészet Napja a Magyar Nemzeti Múzeumban.
„A csontok nem felednek és csak arra várnak, hogy elmondhassák a történetüket" - Dr. Clyde Snow (1928-2014) - igazságügyi antropológus mondata Határtalan Régészet című magazint, majd nem mindennapi kutatási eredményekre csodálkozhatunk rá. Tarbay Gábor: A Nemzeti Múzeum legújabb késő bronzkori kincseit mutatja be, Mráv Zsolt Istenek, nagy emberek, császárok címmel monumentális bronzszobrokra hívja fel a figyelmet, Szenthe Gergely pedig egy új lelet kapcsán a kései hun kori előkelők csoportazonosságáról beszél. László Orsolya Szunnyadó gyilkosság címen egy szokatlan sír kutatási eredményeit tárja fel, Pető Zsuzsa Eszter pedig a középkori pálos rend régészeti kutatásáról vall.
Hun kori lószerszám -arany, almadin és zöld kővel
akár a Nemzeti Múzeum programsorozatának a jelmondata is lehetne! Az izgalmas, sokszor krimibe illő programkínálat mellett az intézmény díszterme ad otthont az országos rendezvény megnyitóünnepségének, ahol 2017. május 25-én 16 órakor Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke és Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese indítja el a valamennyi korosztály számára érdekes eseménysort. Utána megismerhetjük a
Részletek: https://mnm.hu/hu/esemenyek/regeszet-napja-megnyito
A megnyitót követő két napos program a régészet rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Pénteken és szombaton folyamatos, igény szerinti beszélgetős-kérdezgetős foglalkozásokkal főleg az iskolás, óvodás csoportokat, valamint a családokat szólítja meg a Nemzeti Múzeum. Május 26-án 10-től 16 óráig, május 27-én 10-től 14 óráig kipróbálhatjuk, milyen lehet ásatáson dolgozni, hogyan lehet az eredmények alapján elképzelni a kutatott korokat. Az „Egyszer volt életek" interaktív bemutató pedig elérhető közelségbe hozza a régmúlt embereit és a velük együtt élő állatokat.
Csak május 26-án, pénteken vehetünk részt a „Kincskereső délutánon" az MNM régészeti kiállításában. (Utolsó indulási lehetőség 14.30-kor!) Olyan múzeumi bűntény vár megfejtésre, amelynek megoldását a helyszínen őrzött milliónyi kincs tovább bonyolítja! A feladat nem könnyű, de a csapatjátékosok előnyben lesznek.
A regisztráció a családi és a múzeumpedagógiai programokra kötelező, további információ: https://mnm.hu/hu/esemenyek/regeszet-napja-nemzeti-muzeumban
 

Nincsenek megjegyzések: