2017. május 23., kedd

Egy eddig feltáratlan életmű a Virág Judit Galériában




Merész fantáziája, öntörvényű, máshoz nem fogható képi világa miatt Mokry-Mészáros Dezsőt a budapesti művészeti szcéna igazi fekete bárányává avanzsálta. A festő eddig feldolgozatlan életművének legizgalmasabb alkotásaiból "Idegen világ" címmel nyílik kiállítás május 25-én a Virág Judit Galériában. 



Magyar festészet a mikroszkóp lencséjén keresztül
A 90 művet felvonultató tárlat egy „saját utas", a magyarországi művészettörténetben páratlan alkotó munkásságáról nyújt átfogó képet. Mokry-Mészáros Dezső (1881-1970) valóban úgy tűnik fel előttünk, mintha a Holdról pottyant volna a magyar művészeti élet szereplői közé. A világot járt, rendkívül művelt, ám autodidakta művész első inspirációit élő szövetek mikroszkopikus megfigyeléseiből merítette, majd a távoli planétákat idéző festményei után a prehistorikus múlt felé fordult az ecsettel.
A festő nagy utazó hírében állt, Nápolyban, majd Capri szigetén dolgozott, ahol két alkotását Maxim Gorkij vásárolta meg. Az 1910-es években Afrika északi partvidékét és Óceániát is bejárta, utazásai alatt főleg a misztikus afrikai törzsi kultúrából merített friss impulzusokat festészetéhez, ami a visszatérő sivatag-motívumban is jól tetten érhető.
Mokry életművével eddig keveset foglalkoztak a hazai művészettörténészek, ezért számít kivételesnek a Virág Judit Galéria által szervezett nonprofit kiállítás.
Az ötlet Váraljai Anna művészettörténész fejéből pattant ki.
"Anna egy magazinban publikált cikke után keresett meg minket, hogy segítsünk a kiállítás megszervezésében. Mokry műveivel eddig csak elvétve találkozhattunk itthoni galériában, így rögtön igent mondtunk. Támogatjuk a rendhagyó ötleteket és a fiatal szakembereket, így amikor szóba került egy eddig feltáratlan életmű felkutatásának és bemutatásának lehetősége, természetes volt, hogy az ügy mellé állunk." - árulta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

Mokry festményei mellett különleges, saját maga készítette anyagból előállított kisplasztikái, elmélyült, ornamentikai kutatásairól tanúskodó rajzai, vázlatfüzetei, valamint a kései alkotói periódus kerámiái is a kiállítás anyagát képezik. Bepillantást nyerhetünk egy, a stílusok, irányzatok, szellemtörténeti hatások szempontjából rendkívül összetett korszakba, és a művészt körülvevő művészi miliőbe.

A galéria ingyenes tárlatvezetéseket, előadásokat és múzeumpedagóigai programokat is szervez a kiállítás kapcsán, emellett egy friss kutatásokon alapuló, reprezentatív albumot is megjelentetnek.

Május 24-én pedig exkluzív megnyitót tartanak, ahol az érdeklődőknek Váraljai Anna, a kiállítás kurátora és Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze tart előadást Mokry életművéről. A páratlan életművet bemutató tárlat május 25. és június 24. között ingyenesen megtekinthető a Virág Judit Galériában.

Virág Judit Galéria
Budapest, Falk Miksa utca 30.

www.viragjuditgaleria.hu
https://www.facebook.com/events/418520548527415

Nincsenek megjegyzések: