2017. május 6., szombat

Milyen gyakran hallja egy anya, hogy szeretlek?
A magyarok 70 százaléka szerint egy anyukának legelőbb a szülés utáni 3. évben kell visszatérnie dolgozni, holott minden harmadik megkérdezett tapasztalta már, hogy negatív megkülönböztetés ér egy édesanyát álláskereséskor - derült ki a Rendi friss, anyák napi kutatásából. A karrier nem is áll az anyák fontossági sorrendjének élén: család, háztartás, feltöltődés követi egymást. Bár minden negyedik családban még mindig apa a fő kenyérkereső, még sincs nagyobb szava a döntésekben. Az anyák napi felmérés legjobb híre, hogy tízből négyen hetente mondják édesanyjuknak, hogy „szeretlek".
Szinte mindenki egyetért abban, hogy a nőnek vissza kell térnie dolgozni a gyerekvállalás után, abban viszont már eltérnek a vélemények, hogy mikor tegye meg. A Rendi legfrissebb, anyák napi felméréséből az látszik, hogy tízből ketten úgy vélik, akár a szülést követő 2 évben, már a gyerek fél éves korától bármikor munkába állhat az anya, kétharmaduk viszont inkább a 3-5 év elteltét tartja ideálisnak. A Rendi kutatásában arra is kíváncsi volt, milyen kihívásokkal kell számolnia egy édesanyának: „sajnos, háromból egy nő számolt be róla, hogy őt vagy közvetlen hozzátartozóját érte már negatív megkülönböztetés álláskereséskor az anyaság miatt" - ismertette a kutatás eredményeit Csillik Timur, a Rendi ügyvezetője.
Bár egyre többen állítják, hogy mindkét szülő közel azonos mértékben járul hozzá a családi kasszához, a válaszadók közel fele apát jelölte meg fő kenyérkeresőnek. Ettől függetlenül a családi pénzügyekbe és a döntésekbe való beleszólást illetően azonosak a vélemények. „Tízből kilencen úgy tartják, mindkét szülőnek közösen kell kezelnie a kasszát, és a többet keresőnek sincs nagyobb szava a családban" - emelte ki Csillik Timur.
Anyáé az otthoni munka nagy része?
Anyának és apának nemcsak a fizetése eltérő nagyságú, de a családi feladatokból is különbözőképpen veszik ki a részüket. „A miérteket ugyan nem firtattuk, de jól látszik, hogy tízből nyolc családban a nő marad otthon a lázas gyerekkel, 10 százalékban pedig csak a nagyszülőkkel együtt tudják megoldani az ilyen helyzeteket" - mondta Csillik Timur. A „fuvarozásból" és a leckeírásból viszont mindketten kiveszik a részüket. „Tízből kilencen vélik úgy, hogy a szülőknek felválta vagy együtt kell oviba, iskolába vinni a kicsiket, illetve a leckeírás és kikérdezés szintén közös feladat" - tette hozzá a ügyvezető igazgató.
Az anyák napi felmérésben arra is kíváncsiak voltak, mi az, amire mindenképp egy anyának kell megtanítania gyermekét: a válaszadók kétharmada szerint elsősorban ilyen az illem, illetve az illedelmesség, valamint, hogy hogyan bánjon az idejével és a pénzzel a csemete. A felmérés tanulsága alapján viszont a későbbi gyereknevelési mintákat fele-fele arányban örököljük szüleinktől.
Anyának csak a házi munka után jöhet a pihenés
„Szerettük volna látni, a házi munkából ki mennyire veszi ki a részét. Bár a kutatásban egybehangzó vélemény, hogy a háztartásban élő családtagoknak közösen illene részt vállalni benne, a gyakorlatban tízből hat családra igaz, hogy alkalomszerűen besegít valaki anyának" - tette hozzá a Rendi szakembere.
A felmérésben résztvevők szerint az édesanyák fontossági listáján az első helyen szinte minden esetben a család áll, ezt követi a háztartás, és csak azután jön a feltöltődés. Tízből mindössze ketten gondolják úgy, hogy a karrier is állhat az élen.
Hazafutunk, ha baj van
„Arra is kíváncsiak voltunk, vajon milyen gyakran mondjuk anyukánknak, hogy szeretjük. Bár nem csak a kimondott szónak van ereje, örömmel tapasztaltuk, hogy a megkérdezettek egyharmada az elmúlt héten legalább egyszer kiejtette a bűvös varázsigét" - tette hozzá Csillik Timur. Az anyákhoz fűződő szoros kapcsolatot jól példázza az is, hogy a válaszadók fele napi kapcsolatban van édesanyjával, 15 százalékuk 2-3 naponta, és tízből egy azok aránya is, akik minimum heti egyszer igyekeznek sort keríteni legalább egy telefonhívásra.
A feltétlen bizalom jele, hogy háromból ketten felnőttként is édesanyánkhoz fordulunk, ha azonnali segítségre van szükségünk. Az apákkal viszont már nagyon más a helyzet: alig 3 százalékunk fordul édesapjához szorult helyzetben. Az anyukák után a házastárs, pár a legnépszerűbb „megmentő".
A kutatás hátteréről
A Rendi Magyarország legnagyobb intrenetes takarítőközvetítője online kutatás keretében vizsgálta az anyai szereppel kapcsolatos vélekedéseket és attitűdöket. Az online felmérésben 1126, 18 év feletti nő és férfi vett részt. A megkérdezettek 72 százalékának van saját gyermeke. Az adatfelvételre 2017. április 24. és május 2. között került sor. A kutatás nem reprezentatív a magyar lakosságra nézve, de jól mutatja az anyai és családi szerepekkel kapcsolatos vélekedéseket és attitűdöket a magyar lakosság körében.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: