2016. november 14., hétfő

Tündérországtól Vadvilágig




Elkészült, és a Hungaroton gondozásában megjelent Koncz Zsuzsa negyvenedik albuma.
Ez a szám még nemzetközi összehasonlításban is kivételes, de Magyarországon egyenesen páratlan. Zsuzsa pályafutása persze nem nélkülözi az ehhez hasonló rekordokat. Amikor legutóbbi albuma, a Tündérország három éve megjelent, még az is felmerült benne, hogy talán nem lesz folytatás. A Fotexnet Kft. Hungaroton kiadója azonban a múlt év nyarán új lemez készítésére kérte fel, amit ő elfogadott.

-          A Tündérország zajos sikere és az azt bemutató tizedik, jubileumi Aréna-koncert minden várakozásomat felülmúlóan meggyőzött róla, hogy folytatásnak lennie kell. Itt van tehát a VADVILÁG, afféle helyzetjelentés magánügyeinkről és a világunk pillanatnyi állapotáról. Nem kevés (ön)iróniával szólunk arról, hogyan lett három év alatt Tündérországból Vadvilág....
Munkatársaim, zenészkollégáim, akikkel együtt készítettük a felvételeket - és akik végig őszinte lelkesedéssel, odaadással dolgoztak - most, az elkészült album hallatán is nagyon büszkék az anyagra, velem együtt. Márpedig aki eltöltött pár évet ezen a pályán, az jól tudja, milyen kivételes dolog, ha egy muzsikus utólag is rajong a közreműködésével készült lemezért. Ez nagyon jó érzés, és remélem, hogy a közönség is hasonlóan érez majd.

Bródy János - Koncz Zsuzsa pályájának az első pillanattól legfontosabb alkotótársa - most is a szerzőgárda főszereplője, az ő szövegei és zenéi ezúttal is meghatározzák a lemez  hangulatát.
Az album zenei vezetője ismét Závodi Gábor, akinek honfiúi önismeretről tanúskodó Sírva vigad a magyar című szerzeménye a lemez egyik kiemelkedőbb dala, de aki határozottan leteszi zenei névjegyét billentyűsként, hangszerelőként és hangmérnökként is.
Az album végleges zenei arculatának kialakításában igen kreatív és tevékeny szerepet vállalt Maróthy Zoltán, akinek karakteres gitárjátéka az eddigieknél is dominánsabban gazdagítja a hangzást, és aki három dalt is jegyez zeneszerzőként - többek között a címadó Ingoványos vad világ-ot.
Természetesen erről a lemezről sem hiányozhatnak Tolcsvay László magukkal ragadó dallamai, ezúttal ller Péter Sziámi szövegeivel, valamint Zsuzsa másik háziszerzője, Gerendás Péter sem.

-          Fantasztikus volt megélni, hogy mindenki tehetsége legjavát adta ezekbe a felvételekbe. Závodi Gabi fáradhatatlanul, gyakran még éjjel is dolgozott, és másnap reggel igazi zenei csemegékkel fogadott a stúdióban. Elképesztő lendületű munka volt, folytatása annak, amit a Tündérországon elkezdtünk. Úgy érzem, ez pályám egyik kiemelkedő lemeze lett. Külön köszönet illeti Bródy Jánost az egyik legmegrázóbb Ady-vers, a Történelmi lecke fiúknak megzenésítéséért. Hiszem, hogy ez a lemez tartópillére. Mi megalkuvás nélkül, mindent megtettünk azért, hogy elgondolkodtató, mégis szórakoztató és élvezetes, modern lemezt hozzunk létre.
Büszkén nyújtom át a közönségnek.

A lemez október végétől kapható a boltokban, valamint november 11-től letölthető a Hungaroton Zeneáruházból:  https://hungarotonmusic.com/pop/vadvilag-p9841.html
Az új albumról „A szeretet és a dal" c. klip elérhető: https://youtu.be/Q-S-3BZrBzE
Koncz Zsuzsa munkásságáról, korábbi lemezeiről, várható koncerjeiről a www.konczzsuzsa.hu oldalon tájékozódhatnak.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: