2016. november 9., szerda

Csütörtökön kezdődik Jevgenyij Koroljov Bach-sorozata a ZeneakadémiánNégy koncertből álló Bach-sorozat indul 2016. november 10-én, csütörtökön este a Zeneakadémia Nagytermében az „MVM Koncertek - A Zongora"-sorozat keretében. Korunk egyik legkiválóbb Bach játékosa, Jevgenyij Koroljov tolmácsolásában a nyitó koncerten a „Wohltemperiertes Klavier" I. kötete lesz hallható.

Jevgenyij Koroljov a nemzetközi zenei élet különleges jelensége, hallgatóközönségét látványos attitűdök nélkül, rendkívüli művészi és interpretációs képességével és a tolmácsolt művek lenyűgöző spirituális megértésével győzi meg. Széles repertoárja Bachtól és a bécsi klasszikusoktól Schubert, Chopin, Debussy művein át egészen a modern klasszikusokig, Messiaenig és Ligetiig terjed. Különlegesen vonzódik Bach művei iránt, számos helyen tolmácsolta a zeneszerző legnagyobb műveit, például a Salzburgi Pünkösdi Barokk Fesztiválon és az Amszterdami Concertgebouw-ban. A fúga művészete CD felvételére Ligeti György zeneszerző emlékezetesen reagált: „ha csak egyetlen CD-t tudnék magammal vinni egy lakatlan szigetre, akkor Koroljov Bach-felvételét választanám, mert még az éhségtől és szomjúságtól elepedve is egyre csak ezt a felvételt hallgatnám újra és újra, egészen az utolsó leheletemig". A Lipcsei Bach Fesztiválon adott szólóestjét, amelyen Bach Goldberg-variációit játszotta, az EuroArts örökítette meg DVD-n. A közelmúltban a Tacet Kiadó gondozásában megjelent egy Bach-zongoraműveket és átiratokat (Liszt, Kurtág, Koroljov) tartalmazó CD, amelyen Koroljov feleségével duókat is játszik.

A világhírű zongoraművész vallja, hogy az igazi művészet több a tökéletes színvonalú technikai megvalósításnál. Az érzelmi hatás átadása nélkül elvész a zene igazi mondanivalója.

2016. november 10. (csütörtök), 19.30 óra - Bach-sorozat 1.
Bach: Das wohltemperierte Klavier (I. kötet), BWV 846-869

2017. április 5. (szerda), 19.30 óra - Bach-sorozat 2.
Bach: G-dúr francia szvit, BWV 816, c-moll toccata, BWV 911,
Olasz koncert, BWV 971 ***  "Ricercar a 6" tétel a Musikalisches Opfer ciklusból,
6 prelúdium és fúga a „Wohltemperiertes Klavier" II. kötetéből, BWV 870-893
(Cisz-dúr, cisz-moll, E-dúr, e-moll, A-dúr, a-moll)

2017. október 16. (hétfő), 19.30 óra - Bach-sorozat 3.
Bach: e-moll partita, BWV 830, a-moll angol szvit, BWV 807 *** 
Tizenöt háromszólamú invenció, BWV 787-801,
Négy kontrapunkt A fúga művészetéből, BWV 1080

2017. december 6. (szerda), 19.30 óra - Bach-sorozat 4.
Bach: Goldberg-variációk, BWV 988

Rendező: Jakobi Koncert Kft. és Besszer Koncert Kft.
Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, vagy a Jakobi Koncert Kft honlapján.

www.jakobikoncert.hu
www.azongora.hu

Forrás: EuroAstra


Nincsenek megjegyzések: