2016. november 29., kedd

A békés együttélés jegyében gyújtották meg Advent első gyertyáját




Hatodik alkalommal nyílt meg a belváros leglátványosabb karácsonyi vására, az Adventi Ünnep a Bazilikánál. A hagyományokat folytatva advent első vasárnapján, november 27-én ünnepélyesen meggyújtotta az első gyertyát Snell György püspök, a Szent Jobb őre, majd Belváros-Lipótváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter köszöntötte a látogatókat. A Bazilika január 2-ig
minden este ünnepi fénybe borul, de a belváros szívébe költöznek a különleges ajándékokat kínáló árusok is. A téren felállított mesebeli faházakban közel nyolcvan kézműves igényes ajándéktárgyaiból válogathatnak az érdeklődők de felejthetetlen gasztrokínálattal is várják az ünnepi hangulat szerelmeseit.
Advent első vasárnapján a hagyományoknak megfelelően Belváros-Lipótváros polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter köszöntötte a vendégeket és a rendezvény támogatóival közösen felkapcsolta a tér, a belváros és a vásár színpompás karácsonyfájának díszkivilágítását.  Az adventi időszak legfontosabb üzeneteit Snell György, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspöke, a Szent Jobb őre elevenítette fel és gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját. Az erdei hangulatra emlékeztető adventi koszorú és az épület előtt felállított szívet melengetően szép betlehem minden nap felidézi majd bennünk, hogy ünnepi időszakba léptünk, várakozunk, reménykedünk, befogadunk és elfogadunk.
Karácsony természetes hangulatban
Az advent az egyházi év kezdeti szakasza, melynek hagyományos ünnepi dísze az adventi koszorú. Az első, napjainkban is ismeretes adventi koszorú a 19. század közepén jelent meg, és egy német lelkész készítette el. Habár eleinte a 24 gyertyából álló koszorúk voltak az elterjedtek, ezt viszonylag hamar felváltotta a négy gyertyás változat, jelképezve a négy adventi vasárnapot, ami a karácsonyt előzi meg.  A huszonöt éves szakmai múlttal rendelkező virágkötő művész Viola Violetta vezetésével idén is a Viola Violetta Florals csapata készítette a Bazilikánál felállított másfél méteres átmérőjű adventi koszorút. Az ünnepi koszorút a neves ötödik kerületi exkluzív virágszalon négy munkatársa öt órán keresztül díszítette erdei karácsony témájában. Az alapdíszítés során tizenöt bála örökzöldet, terméseket, zuzmós ágakat, tobozokat és fakérget használtak. A koszorút igazán különlegessé a karácsonyi kiegészítők teszik, hiszen a természetes anyagok mellett erdei állatok, szánkó és különböző karácsonyi gömbök találhatóak a díszítésben. Az egyházi liturgiához hűen három lila és egy rózsaszín gyertya ékesíti a koszorút. A dekoráció a naturális, erdőben megtalálható anyagokat ötvözi a hagyományos karácsonyi kiegészítőkkel.
Angyalok borítják fénybe a Bazilikát


Idén is Budapest legnagyobb felületű fényfestésében gyönyörködhetnek a vásárba érkezők, minden nap: sötétedés után fél óránként karácsonyi témájú, az épület formáit kihasználva 3D hatást keltő rövidfilmek keltik életre a Bazilika monumentális homlokzatát. A Diótörő klasszikus meséje mellett idén új film is vetítésre kerül, a koncepció a Kiégő Izzók és az Adventi Ünnep a Bazilikánál szervezőinek közös ötlete alapján készült, melyet Ferenc pápa és Snell György püspök, a Szent Jobb Őre tavalyi karácsonyi beszéde ihletett. A történetben megjelennek a Föld ikonikus városai, motívumai, bemutatva az ünnep klasszikus üzenetét, mely szerint a legfontosabb, hogy a szeretet, a béke legalább egy estére diadalmaskodjon a mai rohanó, igazi értékekről megfeledkező világban.  A történet szerint az ajándékgyárból egy angyalka viszi az ajándékokat a világ minden tájára, végigjárja a különböző kontinensek nagyvárosait, végül pedig megérkezik Magyarországra a Bazilikához. Majd maga mögött hagyva a földi világot, a záróképben bolygónkat ajándékként becsomagolva láthatjuk, mely újra emlékeztet minket arra, hogy az élet ajándék, melyet csak szeretettel és békével őrizhetünk meg.
Programkavalkáddal várják az érdeklődőket

A vásár egyik legnépszerűbb színtere a karácsonyfa mellett kialakított környezetbarát korcsolyapálya, amely 14 év alatt nemcsak ingyen látogatható, de péntektől vasárnapig az újoncok akár helyben is elsajátíthatják oktatóinktól a jégtánc alapelemeit.  Aki inkább a „szárazföldön" mozgatná át fagyos testrészeit, annak bátran ajánljuk minden pénteken és szombaton 17 órától a Göncöl Néptáncegyüttes fellépéseit. Számos programból választhatnak a karácsonyi hangulat szerelmesei, lesznek kézműves foglalkozások, flashmobok, táncház, kulturális műsorok, koncertek a Bazilikában de meglepetésprogramokkal is várják a látogatókat.
Az összefogás karácsonykor még fontosabb

Idén már negyedik alkalommal van jelen az Ökumenikus Segélyszervezet egyedülálló adománypontjával a vásárban.  A szeretet.éhség. sütödében az önkéntesek a látogatókkal és a szervezetet segítő sztárvendégekkel közösen készítik el azokat a mézeskalácsszíveket, amelyekkel a helyszínen adományozóknak mondanak köszönetet. Az ökumenikusok a sütöde mellett adományboltot is működtetnek, ahol elsősorban az intézményeikben készült kézműves ajándékokat lehet vásárolni, de kínálatukban megtalálhatóak az ünnepi összefogás szimbólumává vált mézeskalácsszíves ajándéktárgyak is.  Ebben az évben először nemcsak az adományponton jótékonykodhatunk, hanem bármely árusnál lehetőségünk van fizetéskor egy összeget felajánlani a Segélyszervezet támogatására.

Az Út a Mosolyért Alapítvány idén először választotta különleges jótékonysági rendezvényének helyszínéül a vásárt, ők a Heim Pál Gyermekkórház súlyosan sérült, hosszú ideig, tartósan lélegeztetett betegek ellátásának támogatására rendeznek gyűjtést december 11-én. Az Út a Mosolyért Advent díszvendégei gyermekotthonban élő gyermekek lesznek, akik a rendezvény során olyan ismert emberekkel készíthetik el a saját karácsonyfadíszeiket, akiket eddig csak a televízióban láthattak. A közös éneklést és a nagyszabású flashmobot ismert énekesekkel és hírességekkel szeretnénk emlékezetessé tenni a gyermekek számára.
Street food adventi hangulatban, akár ételérzékenyeknek is!
A vásárlás mellett ünnepváró hangulatban forralt borozhatunk barátainkkal, párunkkal vagy akár kollégáinkkal, miközben végigkóstolhatjuk az egyedülálló gasztrokínálatot. A tavalyi street food őrület ebben a évben is tovább folytatódik, a Zrínyi utcát teljes hosszában gasztro kiállítók töltik meg, ahol különleges ételekkel, adventi ínyencségekkel, hagyományos és modern ízekkel egyaránt várják az érdeklődőket. Kiállítóink szinte mindegyikénél megtalálhatóak az ételallergiával együtt élők számára is fogyasztható finomságok. Január elsején az újévi hagyományokat sem felejtjük el, Lencse Nappal köszöntjük az újévet.  A különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz.
A Vodafone is támogatja a rendezvényt

„A Vodafone számára kiemelten fontosak a családok, a családi ünnepek, ezért is vezettük be tavaly ősszel Vodafone Family csomagunkat, és ezért is támogatjuk örömmel az „Adventi Ünnep a Bazilikánál" eseményt. Az ünnep akkor a legszebb, ha mind együtt vagyunk. Sokan azonban nem tölthetik szeretteik körében ezeket a napokat, hiszen például tűzoltóként vagy mentősként még ilyenkor is értünk dolgoznak. Legfőbb célunk, hogy magas színvonalú szolgáltatásainkkal biztosítsuk ügyfeleink számára a folyamatos kapcsolattartás lehetőségét, az ünnepek alatt is, csakúgy, mint egész évben." - mondta Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.
 
November 25-től 2017. január 2-ig
Bazilika, Szent István tér, Budapest

Programok és nyitva tartás:
www.adventiunnep.hu
www.facebook.com/adventiunnepabazilikanal


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: