2016. november 12., szombat

Bankautomaták




A bankkártyát 1949-ben a Hamilton Credit Bank elnöke, Frank X McNamara gondolta ki, ő vevőkártyának, majd hitelkártyának nevezte. Először kartonból készítették és a Diners Club kétszáz exkluzív tagja birtokolhatta. Egy év múlva már húszezer kártya volt forgalomban. Ez után szünet következett, majd 1958-ban megjelent az American Express és  a Visa bankkártyája. Majd robbanásszerűen terjedtek el a világban hitelkártyák, bankkártyák, amelyből ma milliárdos nagyságrendben lehetnek forgalomban és elképzelhetetlen lenne a mindennapi élet nélkülük. Ezerfős településünkön kérdezték meg a lakosságot, hogy mire lenne a falunak szüksége és a kívánságlistán a bankautomata is szerepelt.
  
Az 1960-as évek elejének bankautomatája
A bankautomata olyan gép, amely lehetővé teszi a kártya birtokosának, hogy bankszámlájáról pénzt vegyen fel, vagy más szolgáltatásokat vegyen igénybe. Talán nem tudja mindenki, hogy a pénzkivételen kívül lehetséges egyenleg lekérdezés, lottózás, a PIN-kód megváltoztatása, biztosítás kötése, mobiltelefon feltöltés, közüzemi számlák befizetése, hogy csak néhányat említsek.
   Az ATM (Automated Teller Machine) működtetése egyszerű, láttam már tízéves gyereket, aki junior bankkártyáját gond nélkül használta. Mechanizmusa már sokkal bonyolultabb. Ha behelyezzük a bankkártyát a gép nyílásába, automatikusan behúzza a kártyát, ellenőrzi érvényességét és kéri a PIN-kódot. Ezt is ellenőrzi, majd a kijelző segítségével kiválasztjuk, hogy mit akarunk. Ez után a gép ellenőrzi bankszámlánk fedezetét. Gondoljuk csak meg, nagyjából ötmillió bankszámláról van szó. Ha a fedezet is rendben van, akkor végrehajtja a kért műveletet, legtöbbször készpénz kiadását.
   A bankautomaták magyarországi megjelenésekor, nagyjából a rendszerváltás után, még nem volt online kapcsolat a bankszámla tulajdonosa és az ATM között. A kizárólag pénzfelvételre használható gépnél az összeg limitálva volt és utólag könyvelték el a bankokban a tranzakciót. Egy ügyes hacker kikutatta a gép sebezhető pontját, készített egy olyan kártyát, amely arra utasította a bankautomatát, hogy az összes bankjegyet adja ki. Úgy emlékszem, ötven millió forinttal károsította meg a bankokat. Ez után tértek rá az online rendszerre az ATM és a tulajdonos bankszámlája között.
  A bankautomaták a bennük tárolt jelentős mennyiségű készpénz miatt mindig is komoly csáberőt jelentettek a bűnözőknek. A különböző bűnözői körök eltérő módszerekkel kísérleteztek annak érdekében, hogy meg tudják szerezni az automatákban rejlő pénzt. Az alkalmazott módszerek között szerepelt az automata felrobbantása, a lábon álló automata kitépése a helyéről és az egész berendezés elszállítása. Ennél kifinomultabb módszerek voltak azok, amelyek az automatában pénzfelvételre használt bankkártyák lemásolásával és a használóik adatainak ellopásával operáltak.
   A bankautomata-bűnözés kivédésére használt, módszerek közé tartozik az a megoldás, melyben festékpatronok színezik el az ATM-ben lévő pénzt. Abban a pillanatban, amint az automatát megmozdítják; illetve az, amelyben GPS-jeladó ad tájékoztatást állandó jelleggel az automata helyéről. Nehezíti a bűnözők munkáját a térfigyelő kamera alkalmazása is. A bankkártyák klónozásával elkövetett bűncselekmények elhárításában kombinált módszereket alkalmaznak a bankbiztonsági cégek.
   A mi dolgunk, hogy vigyázzunk a bankkártyánkra és ne írjuk fel egy cédulára mellette a PIN-kódunkat. Ha levéltárcában tartjuk a kártyát, ne használjuk PIN kódként a születési évünket. És limitáljuk a naponta felvehető összeget. Ha mégis baj történik, vezetékes, vagy mobil telefonnal néhány másodperc alatt megoldható a kártya letiltása.


Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: