2016. november 14., hétfő

Madárbarát Városliget - odúk, madáretetők, madárbarát mintakert és tanösvény
A Városliget kert- és tájépítészeti megújításának részeként - a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve - odúkat és madáretetőket helyeztek ki a Városligetben. Átadásra került 2016. november 11-én .egy madárbarát mintakert, és egy hozzá kapcsolódó tanösvény is.

A Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatok augusztusban kinevezett miniszteri biztosa különösen fontosnak tartja, hogy a Városliget parkjában megvalósuló fejlesztések során vegyék figyelembe az ott honos állatvilág szempontjait is.
Noha a Városliget nem egy természetes ligeterdő maradványa, hanem a XVIII. században elkezdett, s azóta is folytatott telepítések, illetve parkfenntartó munka eredménye, igen sok Magyarországon őshonos állatfaj választotta természetesen élőhelyének. A hazánkban vadon megtalálható, valamivel kevesebb, mint négyszáz madárfaj közül 123 faj városligeti előfordulásáról vannak hitelesített adatok. De több kisemlős, köztük sünök, denevérek, sőt még cickányok is előfordulnak a Liget területén.
A fák védelmének és ápolásának szempontjai időnként ellentétesek a Városliget állatvilágának érdekeivel. Az idős fák ápolása során például a bekorhadt odvakat kitisztítják, lekezelik, ha nedves az odú, akkor gondoskodnak a pangó víz kivezetéséről is, végül pedig az egész odvat hálóval lezárják. Mindez a fák érdekében történik, ugyanakkor a madaraknak és a kisemlősöknek az lenne az érdekük, ha használhatnák az odvakat, még azon az áron is, hogy ez a fa idő előtti pusztulásához is vezethetne.
A helyes megoldás természetesen nem az odvak lezárásának elhagyása, hanem a madarak és a kisemlősök számára készített odúk kihelyezése. A Madárbarát Városliget program keretében - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve - ötven odú került kihelyezésre a Liget különböző pontjain. Emellett a téli madáretetésről is gondoskodnak: öt ponton állítottak fel madáretetőket.
Az odúk és etetők kihelyezése mellett pénteken átadásra került a Madárbarátok tanösvénye, illetve a Madárbarát mintakert is, amely a városligeti Királydomb szomszédságában, a játszóteret és a kis botanikus kertet összekötő sétány mentén került kialakításra. A mintakertben különböző típusú odúkat, itatókat, békamenedéket és „süngarázst" is kihelyeztek, azért is, hogy ötletet adjanak akár otthoni madárbarát kerek kialakításához is.
A Madárbarátok tanösvényét, illetve a Madárbarát mintakertet pénteken délután adta át prof. dr. Persányi Miklós miniszteri biztos, illetve Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, aki egyben az MME Madárbarát kert programjának programvezetője is. Az eseményen felhívták a figyelmet a téli időszak madárvédelmi teendőire, így a madarak számára kihelyezett eleség fontosságára is.

A Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatokról, az ezzel kapcsolatos társadalmi egyeztetésről, illetve a miniszteri biztos tevékenységéről további információk olvashatók a www.varosligetpark.hu weboldalon.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát kert programjáról a www.mme.hu/madarbarat_kert_program  internetes címen lehet további információkhoz jutni.

Nincsenek megjegyzések: