2016. április 19., kedd

Szent György-napi Kihajtási Ünnep Hortobágyon
A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében - az időjárástól és a legelők állapotától függően - ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása. Számos hiedelem és népszokás kapcsolódik ezen ünnephez, egyes helyeken például mágikus, rontáselhárító szerepet tulajdonítottak annak a vesszőnek, mellyel az állatokat a legelőre hajtották.
Az évszázados állattartó hagyományokkal rendelkező Hortobágyon az állatok kihajtásának időpontja jeles napként szerepel a kalendáriumban. Ez évben április 23-án, 14 órától lehetünk részesei annak a nem mindennapi élménynek, amit a Hortobágy jelképévé vált Kilenclyukú hídon áthaladó pásztorok, jószágok, fogatok látványa nyújt. Az e hét szombatján Hortobágyra látogatók találkozhatnak rackajuhokkal, szürke marhákkal, házi bivalyokkal, megcsodálhatják népies fogatainkat és a csergető csikósok vágtáját.
Ezen a napon rendezvényünk közvetlen szomszédságában a Szent György-napi Országos Bio- és Kézműves Vásár, valamint a „Puszta napja" színes programjai várják a kedves érdeklődőket.
A Szent György-napi Kihajtási Ünnepet megelőzően, 10 órától rendezzük az V. Hortobágyi racka napot a Pusztai Állatparkban, ahol hortobágyi pásztorok keze alatt nevelkedett, egy éves tenyészállatok árverésére kerül sor. Ugyanezen a napon, 9 órától Díjugrató rajtengedély vizsga zajlik a Mátai Ménesben.
A Hortobágyi Csárda egész nap, hamisítatlan pusztai ételekkel várja vendégeit, térjen be hozzánk Ön is és kóstolja meg a szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült ízletes fogásokat!

A Szent György-napi Kihajtási Ünnep programja:
A rendezvényt megnyitja Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője, ünnepi köszöntőt mond V. Németh Zsolt államtitkár
Pásztorok, fogatok, jószágok érkezése a vásártérre a Kilenclyukú hídon át
A Hortobágyi Délibáb Népdalkör előadása
Hortobágy Örökös Pásztorainak felvonulása
A Hortobágyi Nonprofit Kft. számadóinak bemutatása, megbízóleveleik átadása
A Hortobágyi Kilenclyukú Tánccsoport néptáncbemutatója
Tenyészállatok, népies fogatok bemutatása
A közönség ismerkedése a pásztorokkal és állataikkal
Csikósok bemutatója
Pásztorok, jószágok ünnepélyes elvonulása

 

Nincsenek megjegyzések: