2016. április 19., kedd

Három héttel tovább tart nyitva a Koszta József-kiállítás




A nagy érdeklődésre való tekintettel három héttel tovább tekinthető meg a Várkert Bazár Koszta József-kiállítása. A festő művészetét teljes egészében átfogó, közel száz festményt, korabeli fotókat és számos dokumentumot
felsorakoztató tárlat ez idő alatt a Budapest Art Week programsorozatához kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várja látogatóit.
A decemberben nyílt kiállítás elsősorban arra ad választ, hogy a tradicionális hazai képi világ hogyan válik európai színvonalúvá egy olyan művész ecsetvonásai által, aki modern szemmel és európai szemlélettel tudja és meri nézni saját, mindennapi életét, megszokott környezetét. A múzeumpedagógiai programok segítségével azonban kicsik és nagyok is egyaránt elmerülhetnek Koszta József munkásságában, és a foglalkozásokon játékosan ismerkedhetnek a fény-árnyék hatások rejtélyeivel, a különböző színek kifejező erejével, és a gyakorlatban is kipróbálhatják magukat. A másfél-két órás múzeumpedagógiai programok április utolsó előtti hétvégéjén indulnak: április 22-én 16 órától fényfestéssel, 23-án és 24-én 10 órától pedig színkereső foglalkozásokkal várnak minden korosztályt.
20. századi festészetünk egyik legmarkánsabb képviselőjére, Koszta Józsefre sajnálatosan kevés fény irányult az utóbbi évtizedekben. Bár művei szinte minden, a korszakról szóló csoportos tárlaton szerepelnek, és éppen ezért a művész a magyar festészet történetének „kihagyhatatlan" alakja, utolsó budapesti gyűjteményes tárlatára mégis több mint 60 éve - a halála előtti évben - 1948-ban, a Nemzeti Szalonban került sor, miután nagyszerű életművét az elsők között tüntették ki Kossuth-díjjal. A Miniszterelnökség, a Várgondnokság és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány együttműködése révén létrejött mostani tárlat azonban méltó emléket állít Koszta József művészetnék.
Múzeumpedagógiai foglalkozásokra jelentkezni a muzeumpedagogia@varkertbazar.hu  címen lehet.
 http://www.varkertbazar.hu/  

Nincsenek megjegyzések: