2016. április 2., szombat

Csángó Menyekező




2016. április 2-án Csángó Menyekező lesz Budapesten a Magyarság Házában. Az első önálló moldvai hagyományőrző formáció, a Szályka Rózsa Csángó Hagyományőrző Együttes (Moldva) Csángó Menyekező című produkciójának ingyenes látványos budapesti bemutatója. 


 
Tarka forgatag, színes kavalkád, dobogó lábak és hihetetlen hangulat várja április 2-án 17-órától a Magyarság Házába tévedőket a Várban. Az idei április első szombatja a csángó lakodalmi szokásokról szól, méghozzá eredeti, autentikus tolmácsolásban.

Leánybúcsútól a menyasszonyrablásig.
A Szályka Rózsa Csángó Hagyományőrző Együttes (Moldva) az első önálló moldvai hagyományőrző együttes, amely Magyarországra látogat. A „Csángó Menyekező" című műsort hagyományőrző népművészek adják elő.
A romániai Bákó (Bacau) környéki településekről jött énekesek és táncosok a csángó lakodalmi szokásokat elevenítik fel, így többek között a hagyományos leánybúcsút, a fülkét, a menyasszonyrablást, vagy épp a pálcatörést. Színpompás, évezredes Kárpát-medencei múltunkat idéző viseletükben hihetetlen lakodalmi hangulatot varázsolnak a nézők elé Klézse, Somoska, Külsőrekecsin, Bogdánfalva és Forrófalva hagyományőrzői.

Az ingyenes műsorban közreműködik Petrás Mária, a zenét pedig a híres csángó furulyások, Legedi László István és Hodorog András szolgáltatják.

Tomboló forgatag - Csángó Táncház
A műsort követően, este hat órától táncház várja az érdeklődőket. Ezúttal olyan moldvai táncok is előkerülnek, amelyeket a magyarországi közönség eddig még nem láthatott. Rendező-koreográfus: Papp Imre és Péterbencze Anikó, a Csángó Fesztivál Alapítvány vezetői.

2016. április 2. 17.00
Csángó Menyekező
Magyarság Háza 
Budapest, Szentháromság tér 6, 1014


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: