2016. április 10., vasárnap

Hogyan halt meg József Attila?




Öngyilkos lett vagy véletlen baleset áldozata a költő? Az irodalomkutatók egyik legnagyobb talánya máig ez a kérdés. Erről a témáról rendez kerekasztal-beszélgetést a Pinceszínház a költészet napja alkalmából, április 11-én, hétfő délután 16.00 órától.



A rejtély körbejárásában részt vesz Dr. Garamvölgyi László kriminológus, Dr. Németh Attila pszichiáter főorvos és Dr. Tarján Tamás irodalomtörténész, a beszélgetés moderátora Lázár Balázs, a Pinceszínház irodalmi munkatársa lesz.
A programra a belépés díjtalan.

Ugyanezen a napon este 19.00 órától egy másik legendát, a János vitéz című daljáték születésének körülményeit bemutató "Egy rózsaszál szebben beszél" című zenés előadást tűzik műsorra Almási Sándor, Molnár Gyöngyi és Széll Attila játékában, Nyitrai László zongorakíséretével, Vörös Róbert rendezésében.
„Egy rózsaszál szebben beszél" ...a János vitéz daljáték születésének története és híres dalai.
Ki ne ismerné, ki ne tudná azonnal folytatni az „Én vagyok a bojtárgyerek", „A fuszulyka szára" és az „Egy rózsaszál szebben beszél" kezdetű csodálatos dalokat.
1904-ben mutatta be a Király Színház a János vitézt - most tessék meghökkenni! - Fedák Sárival a címszerepben, melynek zenéjét Heltai Jenő verseire Kacsóh Pongrácz szerezte, Petőfi Sándor elbeszélő költeményéből színpadra írta Bakonyi Károly.
Az „Egy rózsaszál szebben beszél'' című zenés színházi est a daljáték születésének viharos és drámai fordulatokban bővelkedő történetét - korabeli dokumentumok, levelek, visszaemlékezések, újságcikkek, kritikák, önéletrajzok, titkos naplók és a máig élő színházi pletykák, legendák, szóbeszédek alapján - idézi fel.
És elhangzanak a csodálatos dalok.
A zene, a szöveg, a színészi játék, a humor ereje elröpít minket a századelő nyüzsgő, forrongó Budapestjébe. Jó utazást kívánunk!
https://www.youtube.com/watch?v=063JzLZbhX0

A következő nap, kedd különlegessége lesz, hogy Nils Peter Juel Larson dán író, a Blixen bárónő szerelmei című produkció dán szerzője személyesen lesz jelen az esti előadáson és találkozik a színészekkel, Esztergályos Cecíliával, Dobra Marával, Széles Tamással és Schnell Ádámmal, Kőváry Katalin rendezőnővel és természetesen a közönséggel.

Pinceszínház
Budapest, Török Pál u. 3.


http://pinceszinhaz.hu

EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: