2016. április 12., kedd

Pihenés falun napraforgókkal




Sokan vágynak a nagyvárosok zsúfoltsága után néhány napra a falusi levegőre, frissen fejt tejre, házi készítésű sajtra, vajra. Kiülni a teraszra, hosszúlépést kortyolva pihenni, közben hallgatni a gyereket, aki tojást keresgél a tyúkólban, vagy a háziak kismacskájával játszik. De mindezt hol tehetjük meg? Azon kívül, hogy a nagyszülőknél, manapság már egyszerű a kérdés, kell egy számítógép, beírjuk, hogy www.falusiturizmus.hu és máris nézhetjük, hova mehetünk.
Bejelölhetjük például, hogy a fővárostól csak húsz kilométerre legyen az a falusi ház, amelyben pihenni szeretnénk, a kutyánkat is akarjuk vinni, mert a gyerekek nem válnak meg a Buksitól egy napra se és legyen kert.
Persze nagyon fontos, hogy milyen körülmények közé vágyunk, elég a kert végén egy sátor, mert nosztalgiázni akarunk, vagy teljes összkomfortot akarunk, és ha már lúd, legyen kövér, kell nekünk a szauna is. A választásban segít, hogy 2011 óta már a falusi vendégházakat is ellátták védjeggyel, vagyis napraforgókkal jelzik, milyen komfort vár ránk. A legnagyobb kényelmet a négy napraforgó jelzi, ugye tudják, a szállodáknál is van ilyen, csak ott csillaggal találkozunk.
Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) titkára szerint már a szállásadók is tudják, ezek a jelzések őket segítik, és jelentkeznek is a napraforgós minősítésekért.
A követelményeknek eleget kell tenni, a három napraforgós falusi portánál a vendégek számára elkülönített fürdőszoba és WC-t, étkező, konyha társalgóval, valamint pihenőkert és parkolási lehetőség szükséges. A négy napraforgó jelzése már sokat ígér, saját fürdőszobát és WC-t, a lakóegységben, jól felszerelt szoba, étkező, társalgó, konyha és kerti bútorok, pihenőkert kellenek, parkolási lehetőséggel.
A FATOSZ nem a főváros távolságától függően tünteti fel a portákat, hanem régiónként. Jó hír a SZÉP Kártyával rendelkezőknek, hogy egyre több vendégházunk fogadja el fizetési eszközként. Van olyan hely, ahol gondoltak a betegekre és a kerekes székesekre.
A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) budapesti, Király utcai központi irodája több mint ezer szálláshely minősítési dokumentációját dolgozta fel az indulás óta. Ők adják a szakmai hátteret és ők működtetik az országosan is regisztrált hálózatot, a minősített vendégházak tulajdonosai csatlakozhatnak a szövetség online foglalási rendszeréhez, és bekerülhetne több adtabázisba is, vagy a vendégváró katalógusokba és részt vehetnek országos hazai vagy külföldi rendezvényeken is kínálataikkal, reklámanyagaikkal.
A falusi szálláshelyek napraforgós Nemzeti Tanúsító Védjegy 2011.év óta az NGM tulajdonában lévő, a FATOSZ által koordinált és működtetett minősítési rendszer, ami  a minőségi falusi turizmus szimbóluma.


Bódi Ágnes- EuroAstra


Nincsenek megjegyzések: