Elbeszélések, Gondolatok, Versek Építészet, Színház- és Képzőművészet, Mitológia, Történelem, Dzsessz- és Klasszikus zene, Tájak, Városok, Emberek, Érdekességek
Magamról
Valaha szebb napokat is látott nyugdíjas vagyok. Korábban hosszú éveken keresztül mikrobiológusként, tanárként éltem. Rövidebb ideig kisebb számítástechnikai cégeknél is munkát vállaltam. Az első számítógépemnek 22 évvel ezelőtt örülhettem. Tizenöt éve használok nyílt forráskódú, ingyenes, Linux operációs rendszert, valamint szoftvereket a korábbi, illetőleg a jelenlegi számítógépeimen. Néhány éve a weboldalaimat szerkesztem.
Keresés ebben a blogban
„Lighthouse” Kulturális és művészeti honlap
A „December 13.”társoldala a „LIGHTHOUSE” Kattintson a képre, ismerje meg!
Indiai étterem több is van Budapesten. Olyan, amelyik kinőtte
önmagát, ezért nagyobb helyre költözött, csak egy. Jellegzetes konyhája,
ételeinek különleges, eredeti ízei miatt sokan látogatják - magyarok
is, nem csak indiaiak.
Nem sokan mondhatják el magukról, hogy tudnak perzsául, ám legalább egy
szót mindenki könnyen megtanulhat. Elég, ha elsétál Budapesten a Dob
utcában a Shalimar étterem előtt. Ez a szó, egy híres virágoskert neve
is, és perzsául azt jelenti: a szerelmesek titkos találkozóhelye. Szép
és hosszú történet fűződik hozzá, visszavisz a mogul császárok korába,
ám ez a budapesti étterem nem erről híres. Tulajdonosának filozófiája
egyetlen mondatban is összefoglalható: „Utáljuk a tartósítószereket!" Az
indiai konyha meglehetősen eltér a magyar ízléstől, de ez a
megállapítás így túl általános. India nagy ország és az egész területére
érvényes konyhastílus nem létezik. Olyan, mint az ugyancsak híres
indiai tanmese az elefántról és a vakokról. Amelyik testrészét
megtapogatták, azt hitték róla, olyan az egész állat. Hát persze, hogy
nem! Így van ez az indiai ételekkel is. Tény, ami tény, a tulajdonos, Amar Shinha életében
a szerelem is fontos szerepet játszott. Kezdetben, még 1968-ban,
mindössze két-három hónapos tanulmányútra érkezett Magyarországra. Egy
indiai, angol nyelvű napilap tudósítója volt. Megtetszett neki ez az
ország, és benne még valaki! Otthon nem volt semmi kötelezettsége, hát
maradhatott, és maradt is. Az csak újságírásból viszont nehezen tudott
volna megélni. Mit csinál ilyenkor külföldön az ember? Abból él, amihez
nem ért! A vendéglátáshoz, mint szakmához ő sem értett, viszont mindmáig
nagyon szeret enni. Sokfelé járt a világban, megfigyelte, mit hogyan
csinálnak és az így szerzett tapasztalatokat is felhasználva, 1996-ban
éttermet nyitott. Sikeres lett, bizonyítja ezt az is, hogy az eredeti
helyszínt kinőtte, kénytelen volt átköltözni egy nagyobb, tágasabb
helyre. A titka egyszerű: mindent úgy csinálnak, mint Indiában.
Mindössze annyit változtattak: nem ragaszkodnak ahhoz, hogy minden étel
mindig csípős legyen és nem használnak annyi olajat, mint odahaza.
Indiában százféle konyhastílus létezik, azért önmagában az, hogy indiai
étterem, nem mond semmit. Az sem elég, hogy dél-, észak- vagy
kelet-indiai, mert egy-egy tájon belül is nagy az eltérés. Ez tehát egy
észak-indiai étterem, de azon belül muglai konyhát visznek. A mogul
császárok több mint háromszáz éves uralma alatt az indiai és a perzsa
kultúra erős összefonódása jött létre és ez alól a konyhaművészet sem
volt kivétel. Az étteremben indiai szakácsok dolgoznak. Mintegy
hatvanféle fűszert használnak, persze ebben benne van a magyarok által
is jól ismert hagyma, fokhagyma, koriander, ánizs. A csípősséget három
fűszer adja: a chili paprika, a feketebors és a nyers gyömbér. Ha egy
magyar étteremben a vendég csípős ételt kér, a legtöbb helyen odavisznek
neki valamilyen paprikakészítményt és tetszés szerint keverheti az
ételébe. Az indiai szakács nem fogad el ilyen megoldást. Egy ételbe
legalább hét-nyolcféle fűszert használ. Azokat úgy kell kiegyensúlyozni,
hogy csípős is legyen, de a többi fűszer zamata, aromája érezhetően
megmaradjon. Nem külön-külön, hanem együttes harmóniában.
A muglai konyha meghatározó részét képezi a mogulok által meghonosított
tandúri kemence - az étteremnek is van ilyen - de a fűszerekben gyakran
megtalálható curry félreismerhetetlenül az indiai hagyományt őrzi.
Nagyon fontos, hogy az indiai fűszerek egytől egyig gyógynövények!
Mindegyiknek valami egészségjavító, gyógyhatása van, amit több ezer év
tapasztalata igazol. Az étlapon mintegy 50 - 60 étel szerepel az
édességekkel együtt. A többségük kifejezetten népszerű a magyar vendégek
között. Ilyenek például a tikka-félék. A két ősi konyhaművészet ugyanis
találkozott olyan ételekben, mint például a murg makhani, amihez a
csirkefalatok először tandúrban sülnek meg (murg tikka), majd gazdag
paradicsomos curryben készülnek el. A csirke masalához a húst először
több órán keresztül pácolják, nyársra húzva a tandúrban sütik, utána
sűrű, fűszeres mártásban megfőzik. Annak, hogy a magyar vendégek
elégedettek, van egy apró titka. A pincérek, amikor a rendelést leadják a
konyhában, a papírra jelet, egy I vagy egy H betűt tesznek. Ez mutatja,
hogy a vendég indiai vagy magyar. A szakácsok ennek megfelelően
fűszereznek. A trükk bevált és ezt az is igazolja: eddig hatszor nyerte
el a Shalimar a Best of Budapest díjat!
Az indiai emberek nem úgy étkeznek, mint a magyarok; leves, főétel,
desszert. Náluk a főétel rizs vagy valamilyen lepény-kenyér. Minden más
köretnek minősül és mindent egyszerre tálalnak az asztalra, kis
tálkákban. Minden falatot másból vesznek. Persze a magyar vendégek
rendelhetnek az étlapról az itthon megszokott módon is. Az ételek
minősége erősen múlik az alapanyagokon. Az indiai szakácsok sokat
küzdenek a magyar csirkével és hagymával. Mindkettőnek a húsa sokkal
több vizet tartalmaz, mint az eredeti indiai. Igyekeznek a lehető
legtöbb nyersanyagot Indiából beszerezni. A rizs ételek például a
Himalája alsó lankáin termő basmati rizsből készülnek. A „rántott"
kinézetű ételek is mások. A panírozáshoz tojást, prézlit, finomlisztet
nem használnak, csak csicseriborsó lisztet kevernek valami fűszerrel.
Ilyenben sütnek ki, krumplit, karfiolt, hagymát, paprikát, friss
spenótlevelet. Ügyelnek az italokra is. Az étteremben kapható indiai
sör, bár azt Angliában főzik, de indiai licenc alapján. A lassik
joghurtos kevert italok, több különböző van belőlük, nyáron különösen
egészségesek. Van édes, sós, mentás, mangós, fogyaszthatók valamilyen
semleges ízű alkoholos ital hozzáadásával is. Egy vacsora a Shalimarban
elég ahhoz, hogy néhány órára Indiában érezhessük magunkat. www.shalimar.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése