2015. március 11., szerda

Március 15. - Nemzeti Ünnep a Fonóban



.


Újbuda Önkormányzata és a Fonó közös szervezésében Március 15-én, vasárnap délután 16.00 órától várják a családokat egy közös ünneplésre a Fonóban. A belépés mind a délutáni családi programokra mind pedig az esti koncertekre INGYENES!


Délután gyerektáncház, ének- és tánctanítás lesz Fábián Évával és Juhász Dénes remek zenekarával; Máté Móric tánctanárral. 18 órától a Juhász család és az Egyszólam együttes remek produkciójában az 1948-49-es forradalom és szabadságharc zenei világa elevenedik meg egy alapos, magával ragadó előadásban, majd Dresch Mihály és kiváló művészekből álló zenekara ad koncertet.
A részletes program:
16:00-17:30 - Gyerektáncház, mese, énektanítás, muzsika gyerekeknek, családoknak.
Közreműködik: Fábián Éva-mese, énektanítás, Juhász Dénes és zenekara, Máté Móric-tánc.
18:00-19:30 - Egyszólam és Juhász család megemlékezése - koncert
Nem túl gyakori, ám annál nemesebb az a kezdeményezés, amit az Egyszólam és a Kalamajka együttes vállalt magára. Elhatározták ugyanis, hogy a magyar történelemből már jól ismert 1848-49-es eseményekhez kapcsolódó dalokat összegyűjtik, s egy albumon teszik hallhatóvá. Mivel nagy jelentőséget tulajdonítanak a kollektív népi emlékezetnek, a dalnak, a mondának és más folklór jellegű alkotásoknak is. Így került be a repertoárba a korabeli kéziratokból, gyűjteményekből, Káldy Gyula, Kálmány Lajos, Volly István, Mathia Károly, Dégh Linda, Ortutay Gyula és Katona Imre példatáraiból, a népzenei és néprajzi szakirodalomból, valamint mai gyűjtésekből merített adathalmaz.
A szabadságharc énekes és hangszeres népzenéjének valamennyi rétege megszólal, a legarchaikusabb dallamoktól az újabb keletkezésű dalokig.
A nemes, egyszerű és tiszta muzsikára vágyó zenekedvelők, a hagyományos kultúrákat kutató szűkebb szakmai réteg, s a magyar kultúra iránt érdeklődő külföldiek számára egyaránt élvezetes és tanulságos ez a koncert, amely méltó megemlékezés a 1848. március 15-i forradalmunkra.
Előadják: az Egyszólam és a Kalamajka jelenlegi tagjai, valamint a Juhász család:
Fábián Éva, Juhász Zoltán, Sáringer Kálmán, Nagymarosy András, Juhász Réka, Dövényi Gergely, Juhász Dénes.
Közreműködik: Leidinger Dömötör és Markó Fruzsina, a Fölszállott a páva első évadának szóló tánc kategóriájának döntőse
20:00 - Dresch Mihály Vonós Quartet - koncert
Dresch Mihály-szaxofon, Brasnyó Antal- brácsa, ifj. Csoóri Sándor- brácsa, Bognár Andris-nagybőgő.
Fonó Budai Zeneház
1113 Budapest, Sztregova u. 3.
http://www.fono.hu/

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: