2015. március 8., vasárnap

Megalakult az első burgenlandi magyar népzenei együttes



.

Csörge néven megalakult az első burgenlandi magyar népzenei együttes - közölte a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület az MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Az együttes, amely az egyesület népzeneoktatásán részt vevő diákokból áll, a burgenlandi magyar népzenei hagyományok és dalkincs ápolását tűzte ki céljául. Az együttes különböző korú tagokból áll, akiket a magyar zene iránti szeretet köt össze.
    Tíz lelkes amatőr, gyermek és felnőtt zenél minden pénteken az őriszigeti (Siget in der Wart) evangélikus gyülekezet termében. A zenekari tagokat, akik nagybőgőn, brácsán, tamburán vagy dudán játszanak, a vas megyei Boglya zenekar vezetői, Földesi János és felesége oktatja. Földesi János az osztrák közszolgálati rádió (ORF) burgenlandi adásának nyilatkozva elmondta: az őrvidéki zene különlegessége az egyedi dallam- és szövegvilágában rejlik, az együttes jelenleg a Gál Károly gyűjtése alapján rendelkezésre álló dalokat dolgozza fel.
    Az együttes neve utal a csörögni szóra is és arra is utal, hogy a nyugat-dunántúli nyelvjárásban a csörge tepertőt jelent.
    A tagok azt szeretnék, hogy olyan zenekarrá fejlődjön az együttes, amely autentikus magyar hangszereken és őrvidéki muzsikával tudja majd kísérni fellépésein az őriszigeti magyar néptáncegyüttest.
    

Az együttes szeretné bővíteni a taglétszámát és minél több alkalommal lépne fel közönség előtt. Legközelebb április 11-én és 12-én a burgenlandi Őriszigeten kétnapos rendezvényt, és annak zárásaként koncertet tartanak, amikor az érdeklődők többet megtudhatnak a zenekarról és akár csatlakozhatnak is hozzá.


Gräf Szilvia
kgs \ kvs
MTI 2015. március 7., szombat 15:34

Nincsenek megjegyzések: