Elbeszélések, Gondolatok, Versek Építészet, Színház- és Képzőművészet, Mitológia, Történelem, Dzsessz- és Klasszikus zene, Tájak, Városok, Emberek, Érdekességek
Magamról
Valaha szebb napokat is látott nyugdíjas vagyok. Korábban hosszú éveken keresztül mikrobiológusként, tanárként éltem. Rövidebb ideig kisebb számítástechnikai cégeknél is munkát vállaltam. Az első számítógépemnek 22 évvel ezelőtt örülhettem. Tizenöt éve használok nyílt forráskódú, ingyenes, Linux operációs rendszert, valamint szoftvereket a korábbi, illetőleg a jelenlegi számítógépeimen. Néhány éve a weboldalaimat szerkesztem.
Keresés ebben a blogban
„Lighthouse” Kulturális és művészeti honlap
A „December 13.”társoldala a „LIGHTHOUSE” Kattintson a képre, ismerje meg!
Világkörüli turné kezdőpontja lesz Budapest, a tavasz első napján.
Március 21-én a maga nemében egyedülálló rendezvény helyszíne lesz a
Hotel Sofitel Chain Bridge nagy rendezvényterme. Több mint 30 ország 100
féle vodkája találkozik itt majd egymással - no meg kedvelőikkel.
A budapesti Vodka Show-nak pár hónapon belül lesz egy állomása
Párizsban, majd Münchenben és folynak már a tárgyalások koreai
megjelenésről is. Annyi előre megállapítható róla, hogy „unikum" lesz a
gasztronómiai fesztiválok sorában. Pezsgővel és borral sokan
foglalkoznak, a vodkával viszont - ami versenyben van „a világ
legnépszerűbb itala" címért is - eddig még senki. Nem rendeztek neki
fesztivált és tudomásunk szerint sehol nem jelent meg száz vodka
egyszerre, egy helyszínen. A rendezők az ötletet Szocsiból merítették.
Ott - pár évvel ezelőtt - egy rendezvényen huszonöt helyi vodkát
kínáltak.
Arról, hogy pontosan mi is a vodka és honnan ered, pár évszázad óta
folyik a vita az oroszok és a lengyelek között. Anélkül, hogy az eredet
kérdését eldönteni kívánnánk, annyi megjegyezhető, hogy abban az időben,
amikor vodka már kétségtelenül létezett, önálló Lengyelországról még
nem beszélhetünk. Lengyel népről viszont igen - ettől kezdve mindenki
foglaljon állást kedve szerint. Persze erről szó lesz a Vodka show-n is,
meg arról is, hogy kinek van joga vodkát gyártani és mitől is jó a
vodka? A vodkakészítés klasszikus alapszabálya ugyanis az, hogy minden
olyan anyagból készíthető, aminek a keményítő-, illetve cukortartalma
elég magas. Így készítenek vodkát gabonából, de burgonyából, sőt
céklából és tejből is! Legutóbb már szőlőből is megpróbálkoztak vele. A
legfontosabb jellemzője pedig az, hogy az eredeti alapanyag íze teljesen
tűnjön el az italból. Szemben a whiskyvel és a pálinkával, ahol a
gyümölcs íz és a füst íz megtartása lényeges, itt arra törekednek, hogy
minél tisztább, semlegesebb legyen az, ami a pohárba kerül. Ennek
ellenére azért mégis minden vodkának más íze van! Ezért lesz érdekes a
sok különböző vodkát megkóstolni. Közöttük olyanokat is melyekkel csak
nagyon ritkán találkozhat az „átlagos" fogyasztó.
A Vodka Show látogatására többféle lehetőség van. Kapható lesz a
„sétáló" jegy, melynek ára 3990 Ft és tartozik hozzá egy ajándék
kóstolópohár, egy tokhalas, kaviáros kis kóstolótál és négy kóstolójegy.
A V.I. P. jegy ára 19.900 Ft és ezért már néhány orosz tájegység
különlegességeit magában foglaló, ötfogásos vodkavacsorát is kap a
vendég. A vacsora egy pohár Moët & Chandon pezsgővel kezdődik,
kaviár formációval folytatódik, követi ezt a klasszikus orosz borscs
leves, melyhez vodka és ismét egy pohár pezsgő társul. A meleg előétel a
hússal töltött tészta, a pelmenyi lesz egy kis tejföllel meglocsolva.
Majd a tokhal érkezik szarvasgombás burgonyapéppel, zöldségekkel és az
ételsort egy vodkás, fehércsokoládé mousse zárja.
Az ételeket természetesen Oroszország egyik legexkluzívabb vodkája, a
Russian Standard vodka is kíséri. Ez az ital azért különleges, mert a
Ladoga-tó rendkívül tiszta vizéből készül. Alapanyaga a téli aratású
búza, mely édeskés, telt ízt kölcsönöz az italnak. A gyártás során a
párlatokat nyolc alkalommal kvarckristályokon át desztillálják, így
nyerik különleges tisztaságát. Várhatóan ugyancsak a show egyik
különlegessége lesz a Kaukázusból származó Winter Palace vodka, amit
Magyarországon még nem ismer a közönség. A vize nem tóból, hanem
gleccserekből származik, a gyártás során hatszoros desztillálást
alkalmaznak. Bemutatkozik majd mellette még skót, vietnámi és japán
vodka is. Ez egyben vitára is okod ad, mert a klasszikus vodkagyártásban
fontos, hogy eltűnjenek az ízek, míg az ázsiai emberek jobban
ragaszkodnak az alapanyag ízeihez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése