2014. július 16., szerda

Előzzük meg a stroke-ot
A stroke, ami világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási ok- és a leggyakoribb
rokkantsághoz vezető betegség, megelőzhető. Ehhez nem kell más, mint hogy odafigyeljünk magunkra és másokra, minimalizáljuk a kockázati tényezőket és észrevegyük a figyelmeztető jeleket. Az agyi érkatasztrófa évente 40-50 ezer embert érint Magyarországon, ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen a megelőzési lehetőségekkel, illetve időben felismerje a betegség tüneteit.
Sokan nem is tudják, de néhány alapvető információ birtokában emberéleteket menthetünk meg, nemcsak másokét, hanem adott esetben akár a sajátunkat is.
Számos betegséggel ellentétben a stroke mindenkit veszélyeztet. A szélütés ugyanis, korra való tekintet nélkül mindenkit, időseket és fiatalokat egyaránt elér. Az esetek 80%-a azonban megelőzhető lenne, amennyiben időben elkezdjük feltárni a rizikófaktorokat. A következő stroke megelőzési irányelvek segítségül szolgálnak a kockázati tényezők csökkentésében:
 • Minimum évente nézessük meg a vérnyomásunkat, mert a magas vérnyomás a stroke kialakulásának egyik leggyakoribb oka!
 • A szabálytalan szívdobogás-érzés, a légszomj és a mellkasi fájdalom pitvarfibrillációra utalhat, amely ötszörösére emeli a stroke kialakulásának esélyét. Egy egyszerű 24 órás EKG monitorozás segítségével azonban könnyen fény derülhet a rendellenességre, amelynek tudatában négyből, három eset elkerülhető lenne.
 • Tegyük le a cigarettát! A dohányzás megduplázza a stroke kockázatát, mert károsítja az érfalakat, felgyorsítja az artériák eltömődését, megemeli a vérnyomást, aminek következtében a szívnek is keményebben kell dolgoznia.
 • Mérsékelten fogyasszunk alkoholt!
 • Figyeljünk oda a koleszterinszintre!
 • Tartsuk karban a vércukorszintünket!
 • Táplálkozzunk egészségesen!
 • Mozogjunk rendszeresen!
 • Kerüljük a stresszhelyzeteket!
 • Azoknak a betegeknek, akiknél már előfordult átmeneti agyi keringészavar (TIA) - aminek a jelei a stroke-hoz hasonlóak - 40%-kal nagyobb esélyük van stroke-ra, így fokozottan kell figyelniük a kockázati tényezők minimalizálására.
 • Amennyiben a rizikófaktorok közül valamelyik fennáll, vizsgáltassuk ki magunkat megfelelő szakorvossal és kövessük a tanácsait!
A megelőzésen kívül nagyon fontos, hogy ha már megtörtént a baj, időben felismerjük a stroke jeleit, hiszen a mielőbbi észlelés életmentő lehet a beteg számára. A következő négy dologra kell figyelni, amikor felmerül a stroke gyanúja:
ARC - Kérjük meg az illetőt, hogy mosolyogjon. A szájának az egyik oldala bágyadt, mozdulatlan?
KAROK - Kérjük meg az illetőt, hogy emelje fel mindkét karját. Az egyik karját nem tudja felemelni?
BESZÉD - Kérjük meg az illetőt, hogy ismételjen meg egy egyszerű mondatot. Akadozva, furcsán beszél?
IDŐ - Amennyiben a fenti kérdések akár csupán egyikére is igen a válasz, azonnal hívja a mentőket! Az időben felismert stroke életeket menthet! A tünetek kezdetétől számított 4,5 órán belül megkezdett vérrögoldó kezelés nagyban javíthatja a stroke kimenetelét. 

www.szivvelastrokeellen.hu

Nincsenek megjegyzések: