2008. október 18., szombat

Bemutatkozó: Nánási Pál fotóművész



INTERJÚ

Az amerikai Playboy-nak fotózott NÁNÁSI PÁL,
a
ki édesapjától örökölte azt a szenvedélyt, amely mára Magyarország legsikeresebb fotósai közé emelte. Nézzünk át egy kicsit a lencse másik oldalára...

Mikor és
miért kezdtél el a Fotózással foglalkozni?

- Kérlek szépen
, ez irdatlanul régre nyúlik vissza. Az én jó apám volt amatőr fotós, és abban az időben még otthon zajlottak a munkálatok, pláne hogy akkor még a fekete-fehér korszakát élte a fotózás. Tehát az édesapám mellet, (aki egyébként nem hivatásos fotós volt) vettem részt ezekben az izgalmas dolgokban. Egészen középiskolás koromig amúgy nem voltam abban biztos hogy én ezzel fogok majd valamikor foglalkozni, de ott igazából eldőlt minden.

Magyaror
szágon tanultad ki ezt a szakmát?

- Sajnos akkoriban még nem lehetett ilyet tanulni Magyarországon, hogy Hivatásos Fotózás. Itthon Faipari technikus végzetséget szereztem, majd az érettségi után kimentem 5 évre Angliába, ahonnan két fotós diplomával a zsebembe tértem haza. Hazajöttem, és itthon adtam magamnak 2 évet, hogy megnézzem, hogy van e kedvem itthon maradni, van e értelme itthon maradni! Aztán úgy alakult, hogy volt értelme. :)


Melyik az a munkád, amire a legbüszkébb vagy?

-Érdekes, mert általában engem ugye a csajos fotózásokról azonosítanak, de mégis amit kihívásnak tartok mostanában, és érdekes izgalmas munkáknak, az-az autó-fotózás, illetve fogalmazzunk úgy, hogy az autó, és az ember együttes fotózása. Pláne mondjuk ha az autó egy csajjal van kombinálva, akkor az nagyon brutál tud lenni. Illetve még a Portré ami egy olyan dolog hogy elég nagy kihívást jelent.


Hogy telik egy napod?


- Munkával. Nagyon sokat dolgozunk.


Korán kelő vagy?

-Nem, abszolút nem vagyok korán kelő típus. Kifejezetten későn szeretek kelni. Ezt a szakmát amúgy is talán egy kicsit jellemzi, hogy lehet egy kicsit később kelni.

Ha nem a fotózásról beszélünk, akkor van valamilyen más dolog amit szívesen, mondjuk hobbyból csinálsz?

-Ez elég nehéz. Nekem már az iskolában megmondták, hogy ez a fotózás ez egy ilyen hobby szakma. Ez a veszélyes is egyébként, és valószínű ezért van az is hogy állandóan dolgozunk,mert ugye azt csinálsz amit szeretsz. Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretek mást csinálni, de igazából ez tölti ki az életemet, ez az ami igazán boldogságot jelent.


Csak kimondottan modelleket fotózol, vagy a fotózás egyéb szakterületei is érintenek?

-Azt kell mondjam neked, hogy érdekes módon én Angliában a Fotóművészek szövetségében, valamiért természet fotósként lettem regisztrálva...nem tudom hogy történhetett...(nevetés, a szerk.) A természetet szeretem, de úgy fotózni az nem jelent különösebb örömet. Mint korábban említettem, most az autó amire azt mondom hogy kihívás, és érdekes.

Család hogy viseli a sok munkát?

-Itt is szerencsésnek érezhetem magam, mert az én kis feleségem szintén szakmabéli, ő stylist. Azt hiszem ez máshogy nem is menne, mármint ha nem szakmabeli lenne.

Ki az a fotós mester, akire szakmán belül felnézel? netán etalonnak tartasz?

-Több ilyen külföldi nagy fotós van, akit besorolhatnék ebbe a kategóriába. Itthon Magyarországon, akitől nagyon sokat tanultam, és sokat köszönhetek neki, ő a Féner Tamás. Ő egy riportfotós tehát egy kicsit más pályán van mint én, de ő mindenképpen a Magyar oldalról az, aki segített. Külföldiekből pedig, mondjuk Richard Avedon az, akit megemlítenék. Nekem ő volt az első, olyan nagy "Hősöm" aki szintén nagyon meghatározó volt a pályámban.


Körülbelül hány lányt kaptál már lencsevégre?

-Nem tudom...nagyon sokat. Több százat.

.Meddig tart egy komolyabb fotózás?

-12-14 óra fárasztó meló.

.Ki lenne a világból az a modell, akit a legszívesebben fotóznál?

-Giselle Bündchen, egy régi nagy kedvenc. Az brutál az a csaj. Őt például nagyon szívesen fotóznám.

.Mi kell ahhoz, hogy valaki jó fotós legyen?

-Fogalmam sincs...(nagy kacaj,a szerk.)?Bármennyire is röhejesen hangzik, de azt kell mondjam, hogy a lelkesedés. Az borzasztóan kell.

Kedvenc szín?

-Lime-zöld

Szőke vagy Barna?

- Barna.

Kedvenc ruhadarabod?

- A jó nadrágokat szeretem.

Sör vagy Bor?

- Bor! Egyértelmű.
Forrás: NYIrfashion.hu

Nánási Pál weboldala

2 megjegyzés:

Viktória írta...

Üdv! Viktória vagyok, 15 éves, és már jó pár éve nagyon érdekel a photoshop, fotózás, amatőr szinten a saját képeimet, vagy másét szoktam csinálgatni.De nem ilyen irányba mentem tovább tanulni, ez inkább, csak hobbi marad, mondjuk nem bánnám, ha egyszer eljutnék egy ilyen iskolába, vagy megtanítana valaki. Most láttam véletlenül tv-be a fotóművész urat, és szimpatikusnak tűnt, rákerestem, aztán látom interneten egész szép képei vannak fenn. Ez az interwiev is tetszett nagyon. Örülök, hogy Magyarország ilyen remek fotóssal büszkélkedhet. Minden tisztelet az Úrnak! (: Üdv!

Balogh Péter írta...

Köszönöm szépen a bejegyzést. Magam is kiváló fotóművésznek érzem Nánási Pált.
Üdvözlettel: B. Péter