2008. október 9., csütörtök

Bemutatkozó: Istók Bernadett - festőművész


Istók Bernadett szerint „a szépség nem csak a természetben van, a szívünkben is ott él. A világot édenkertté kell tenni, világossá, virágossá és teljessé. A szépség nem tulajdonság, hanem Istenhez való hasonlóság.

A festészet nem lehet öncélú, magamutogatás, mert a művészetnek társadalomformáló hatása van. Remélem a képek felébresztik Önökben a „természetes” utáni vágyat.” Istók Bernadett édenkertjébe feledkezve megérint valami ősi, mély érzés, amit látunk azonnal magával ragad. A szakrális kert nála békés, csendes, harmonikus, az újra megtalált egyensúly kertje. Festészete, technikai tudása biztos alapokon áll. A látvány, amit láttat nehezen kategorizálható nem absztrakt, de mégis az, nem realista, de mégis az, nem csendélet, nem hagyományosan értelmezett tájfestészet, mintha a kép a kereten belül és azon kívül is önálló életre kelne és magával húzna Bernadett belső kertjébe.

Az Éden - Kert virágai

„Egy szubjektív vallomással kell kezdenem, ha Istók Bernadett festményeiről beszélek. Az elmúlt közel húsz évben számtalan festőművésszel és műalkotással szembesült már az ember. Volt olyan, akinek a képi világa, festészete a találkozáskor magával ragadta a fantáziámat, és volt szép számmal olyan, akinek semmilyen hatása nem volt rám, sőt. Istók Bernadett az előbbi alkotók közé tartozik. A látvány szokatlan, izgalmas, magával ragadó. A képek klasszikusak, mégis modernek, absztraktak és mégsem azok. A téma nem szokatlan, de a megoldás zavarba ejt, és az emberbe belehasít a felismerés, amit látunk, az művészet. Letisztult, egyedi és különleges, hagyományokra épülő, de ugyanakkor progresszív alkotóművészet. Higgyék el, semmi túlzás nincs ebben. Istók Bernadett festészete annyira különleges, hogy nem sorolható semmilyen eddig ismert művészeti kategóriába és izmusba, semmilyen klisé és eddig megfogalmazott művészeti nyelv nem alkalmas művészetének verbális megfogalmazására. Egyedisége a nagyszerűsége. Egy éneklő, női szépségében élő, érző virágnyelv festékkel és vásznon alkotva.

Különlegessége az ereje. Alkotásaiból több esetben rendeztek nagysikerű kiállítást: a váci Duna pArt Galériában, 2006-ban a Volksbank központi székházában Budapesten.




Forrás: Művész-világ

Nincsenek megjegyzések: