2008. október 9., csütörtök

Égi térkép alapok



Sokan hisznek benne, mások kigúnyolják, vagy támadják, de szinte mindenhol találkozhatunk hor oszkópokkal. Ezzel kapcsolatban számos előítélet, tévhit terjedt el.

.

Először is a horoszkóp egy fogalom, mely az asztrológia tudományának körébe tartozik. A szó jelentése a következő: óra-kép. Egy adott időpillanatban, egy adott helyen levő csillagjegyek pillanatnyi elhelyezkedését bemutató térkép az, amit az asztrológia horoszkópnak nevez. A horoszkópot leggyakrabban, egy személy születési időpontjára készítik el.

Ez az ábra, a hozzáértő számára, az adott helyen és időben megnyilvánuló, az égitestek által közvetített hatásokat mutatja meg. Itt általában számos, különböző hatás érvényesül egyidejűleg. Némelyek erősítik, mások gyöngítik egymást. Ezek összességéből lehet bizonyos következtetéseket levonni az illető személy jellemére, s bizonyos mértékben egész sorsára vonatkozólag is.

Horoszkópot persze nemcsak egy személy születési idejére lehet elkészíteni. Egyes kultúrákban, mint amilyenek például a kínai, vagy az indiai, asztrológusok tanácsát kérik egy házasság kötése előtt. Ennek alapján állapítják meg, hogy a házasulandó felek összeillenek-e, és így jelölik ki az esküvőre legalkalmasabb időpontot is. Horoszkópokat lehet készíteni valamely történelmi eseményre vonatkozóan, egy üzlet megkötése előtt, egy társaság alapításakor, bármilyen fontos döntés meghozatala előtt, stb.

A bolygók és az állatövi jegyek

Egy horoszkóp legfontosabb elemei az úgynevezett bolygók és csillagjegyek. Bolygók helyett helyesebb lenne égitestekrol beszélni, hiszen a Nap egy csillag, a Hold pedig egy bolygónak, a Földnek a kísérõholdja. Az ókori asztrológusok ezen kívül még öt bolygó mozgását kísérték figyelemmel, és vették figyelembe hatásaikat. Ezek a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz, vagyis a szabad szemmel is látható bolygók. A távcsövek elterjedésével további három bolygó, az Uránusz, Neptunusz és Plútó lett felfedezve, s az asztrológia ezek hatásait is figyelembe veszi. Ezeken kívül a horoszkópokon fel szokás még tüntetni a felszálló és leszálló Holdcsomópontot (Sárkányfej és Sárkányfarok néven is ismertek), és egyes asztrológusok egyéb valódi, vagy feltételezett égitest hatásait is figyelembe veszi.

A hatásokat tehát az égitestek fejtik ki, de az, hogy e hatások hogyan nyilvánulnak meg, ehhez a keretet az állatövi jegyek adják. Bolygónk keringési síkjának meghosszabbításában egy óriási kört képzelhetünk el, melyben 12 fő csillagképet különböztetve meg, a kört 12 egyenlő részre felosztva kapjuk meg a csillagjegyek térképét. Többségük egy állat nevét viseli, ezért állatövi jegyeknek is szokás nevezni őket. Ezek a Kos, a Bika, az Ikrek, a Rák, az Oroszlán, a Szűz, a Mérleg, a Skorpió, a Nyilas, a Bak, a Vízöntő és a Halak.

Az egyes jegyeket és bolygókat ezenkívül többféleképpen is felosztjuk. Nemük szerint vannak férfias és nőies (a kínaiak jang és jin őselvei) bolygók és jegyek, a négy őselem szerint (föld, víz, tûz és levegő), valamint minőségük (kardinális, szilárd és változó) szerint. Az egyes bolygók különböző méltóságokban (uralom, rangvesztés, erő vagy romlás) vannak az egyes jegyekben, s így különbözőképpen fejtik ki hatásaikat.

A fényszögek és a házak

Mivel a horoszkóp egy kör alakú térkép, a rajta ábrázolt bolygók bizonyos szögeket zárnak be egymással. A legfontosabb fényszögek az együttállás vagy konjuknció, (0º), a szembenállás vagy oppozició,(180º), a negyedfény vagy kvadrát (90º) és a harmadfény vagy trigon (120º). Vannak még közepes erősségu, illetve gyenge hatású fényszögek is. E szögek csak ritkán egészen pontosak, de pár fokos eltérés (meg szokás adni az egyes fényszögek hatósugarát is) esetén is számításba veendők. A fényszögek is igen fontosak az egyes hatások kiértékelésénél.

Az eddigi fogalmakat az ókori asztrológia is ismerte és használta. Az újkori asztrológiában ezenkívül az asztrológiai házakat is szokás használni. Többféle házszámítási módszer létezik, egyik legismertebb és legelterjedtebb a Placidus-féle rendszer, melyben a házak egyenlőtlen méretüek. A házak elsõsorban azt mutatják meg, hogy a bolygók hatásai, az élet milyen területein nyilvánulnak meg. Házakból is tizenkettõ van, s ezek is összefüggésben vannak a jegyekkel is.

A horoszkóp egyéb elemei

Ezek a legfőbb elemei egy horoszkópnak, de ezen kívül egyes asztrológusok számos más tényezõvel is dolgoznak. Egyesek figyelembe veszik az állócsillagok hatásait, mások a meglévő adatokból különböző pontok koordinátáit számítják ki, stb. Az egyik legfőbb szerep az úgynevezett Aszcendens-nek jut, ami a születés pillanatában felkelő jegyére mutat, s ennek a jegynek az uralkodó bolygóját, a születés uralkodóját is kitüntetett figyelemben szokás részesíteni egy horoszkóp kifejtésénél.

A horoszkóp tehát egy adott helyre és időpontra elkészített csillagtérkép, melynek jelképrendszeréből sok minden kiolvasható. A horoszkópok legfőbb elemei az előzőkben lettek vázlatosan bemutatva. A horoszkópok elemzése azonban már nem teljesen egyértelmű, vagyis szubjektív dolog. Ezért nem helyes vakon bízni a horoszkópok tanácsaiban, előrejelzéseiben, de egy igazi, személyre szóló horoszkóp azért érdemes arra, hogy figyelmet fordítsunk rá.

-Mandala-

Nincsenek megjegyzések: