2008. október 15., szerda

Bemutatkozó: „KOnTÁRS” Improvizációs Központ: Pagonyi András és Szakál László





Zenekarunk létrejöttét annak köszönhetjük, hogy 8 évesen ugyanabban a zeneiskolában kezdtük meg tanulmányainkat. Mindketten klasszikus zenét tanultunk, így minden hangszeres tevékenységünket ezekre az alapokra helyezhettünk.

A kortárs zenével és az improvizációval már fiatalon, különböző művészeti kurzusok és táborok alkalmával ismerkedtünk meg. Nagy hatással volt ránk Debussy hagyatéka, a XX. század meghatározó művészi irányzatai, Bartók és Kodály világa, Sztravinszkij, valamint a kortárs magyar szerzők.
/ Szokolay Sándor, Kurtág György, Hidas Frigyes, Rados Flóri, Orbán György… /


A fent felsorolt komponisták által használt formai megoldásokat, harmóniavilágot - saját ötleteinkkel, látásmódunkkal újrafogalmazva - gyakran a jazz és a népzene elemeit is felhasználva alakítottuk ki saját szabad zenei improvizációs stílusunkat.
Több éves munka és közös zenélés eredményeként 2004-ben megalakult a „KOnTÁRS” Improvizációs Központ (K.I.K.) Első koncertünk a Gaál Imre Galériában kapott helyet, és nagy érdeklődés mutatkozott az improvizációink, a folyton újuló hangzásvilág iránt, amiben nagy szerepet játszott a szokatlan hangszer-összeállítás. Azóta rendszeresen fellépünk /kiállítás- megnyitókon, könyvbemutatókon, zenei rendezvényeken stb. / többek közt a Rátkay Klubban, a Magyarok Házában, a Gaál Imre Galériában és 2006.01.06-án a Művészetek Palotájában is lehetőségünk nyílt önálló improvizációs estet adni…Motivációnk Zenekarunknak szüksége van a rendszeres fellépésekre, amik lehetőséget biztosítanak a szokatlan zenei nyelvezet virtuóz és folyékony interpretáláshoz, nevünk és stílusunk ismertté tételéhez minden korosztály számára. Bízunk benne, hogy egyre gyarapodó színpadi megjelenéseink eredményeként - növekedő ismertségünknek köszönhetően - befektetett energiáink visszatérülnek, mind szakmai mind anyagi elismerés terén.

Referenciáink


2004.08.24. Gaál Imre Galéria egész estés koncert:


Kérdés


Alap koncepciónk volt ebben a szabad improvizációban a tanácstalanság és a kilátástalanság feszült, monoton hangulatát a modern összhangzat- és formatan zenei eszközeinek segítségével kifejezni. zongora - harmonika

2005.05.26. Rátkay Márton Klub:


Tánc


Célunk a lüktetésekkel való játék, a ritmika folyamatos széttördelése - poliritmikus szerkesztésen keresztül – tehát egy sánta tánctétel megalkotása volt a fél-egész és a sima pentaton skálák adta hangterjedelem (bőséges) keretein belül. zongora négykezes

2006.01.06. Művészetek Palotája egész estés koncert:


Szellemi Transzformációk

A koncert első tétele volt, bevezetés a Bartóki összhangzattan alapjaiba. A formatanilag előre megtervezett zenei alakzatok és „mondatok” segítségével végig uralkodik a tónusok hullámzó de mégis állandó egyensúlya, nem gátolva a darab - mondandóját elejétől a végéig átható - hangulati és lelki változásainak lassú folyamatát. zongora - harmonika Szakál László - zongora
1982.10.12-én születtem Budapesten. Általános iskolai tanulmányaim elvégzése mellett hét évesen a Lajtha László Zene- és Művészeti Iskolában kezdtem zenét tanulni. Gimnáziumi érettségit a Cziffra György Zeneművészeti Gimnázium- és Szakközépiskolában szereztem 2001-ben. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében tanulok, ha minden jól megy áprilisban megszerzem a zongoratanári és kamaraművész diplomát.



Eddigi munkáim:



llandó munkák:
- Zeneiskolában félállásban ill. magán úton zongorát tanítottam. - Fél évet töltöttem a Holland America Line „Zaandam” óceánjáró hajóján klasszikus trióban. - Alkalmanként különböző zenekarokkal ill. szólistaként is fellépek rendezvényeken.

Alkalmi munkák:


- Rátkay Klub


Koncert


Debütálás

Pagonyi András – harmonika


1980.12.17-én születtem Budapesten. Édesanyám kezdetektől kezdve nagyon támogatta zenei ambíciómat, így lettem nyolc évesen a Lajtha László Zene- és Művészeti Iskola tanulója harmonika szakon Nagy József növendékeként. Ezután a Bartók Béla Konzervatóriumban szereztem érettségit harmonika szakon, itt Ernyei László tanított, majd felvételt nyertem Berlinbe a Hanns Eisler Akadémiára, ahol Prf. Frau Wall volt a tanárom. Tanulmányaimat egy év után félbeszakítva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében folytattam. Színházi előadásokban való zenei közreműködések valamint egy Japán turné miatt jelenleg egy évre felfüggesztettem felsőfokú tanulmányaimat.
Eddigi munkáim:

Koncert:
„A38”


Szóló harmonikakoncert

„MERZ”

Szóló harmonikakoncert
Luis Saglie: Danza coja

Színház:
- Nemzeti Színház:
Györgyike drága gyermek
Cillei és a Hunyadiak - Gózon Gyula Színház:
Kurázsi Mama
- Új Színház:
Biedermann és a gyújtogatók
BM Dunapalota Szórakoztató zenei koncert:

Tabányi Mihály

Pege Aladár

Pagonyi András
Lippai Andrea, Budai László: Lélekhúrok

Forrás: Művész-világ.hu ONLine

Nincsenek megjegyzések: